1.Gelir Uzman Yardımcılığı Nedir ?

  • Maliye Bakanlığı’na bağlı kuruluş olan Gelir İdaresi Başkanlığı’nda çalışan, vergi ile ilgili konularda uygulamaya ilişkin görüş ve önerilerde bulunmak maksadıyla istihdam edilen kariyer meslek uzmanıdır.

2.Görevleri  Nelerdir?

  • Kanun, tüzük, yönetmelik, yönerge ve diğer mevzuatta belirtilen iş ve işlemlerden kendilerine verilenleri yapmak;
  • Görevleriyle ile ilgili mevzuatın uygulamada aksayan yönlerini ve bu konudaki görüş ve önerilerini yazılı olarak bildirmek;
  • İnceleme (Vergi incelemesi hariç), araştırma ve ekonomik-mali analiz yapmak;
  • Genel Müdürlükçe verilen diğer görevleri yapmak.

3.Çalışma Düzenleri Nasıldır?

  • Gelir Uzman ve yardımcıları görevlendirildikleri servis veya servis bölümünde servis sorumlusu olarak görevlendirilen personel, müdür yardımcısı veya müdür tarafından, kendilerine verilen görevlerin mevzuata uygun olarak ve zamanında yerine getirilmesinden servis sorumlusu olarak görevlendirilen personel, müdür yardımcılarına veya müdüre karşı sorumludurlar. Gelir uzman ve yardımcıları tahakkuk ve tahsilata ilişkin işlemlerin zamanında ve doğru olarak yerine getirilmemesinden doğan hazine zararlarından sorumlu tutulur.
  • Gelir Uzman ve yardımcıları taşrada vergi dairelerinde görev alabilmektedirler. Bizzat vergi dairelerinde vatandaşla (mükellefle) birebir görüşmek suretiyle görev yaparlar. Vergi dairelerinde yerine getirilen bütün iş ve hizmetlerde görev alırlar. Görev aldıkları servisin şefine bağlı olarak çalışan uzmanların çalışma şartları oldukça ağırdır.
  • Gelir Uzman Yardımcısı Maaşı 2012 itibariyle  2280 TL’dir.Maaşlara ek olarak mesai ve denetim parası almaktadırlar.

4.Nasıl Gelir Uzman Yardımcısı Olunur?

          Gelir Uzman Yardımcısı olabilmek için 3 genel aşama vardır.
  • Birinci Aşama: KPSS  P35 Puan türünden en az 70 puan almak gerekiyor
  • İkinci Aşama: Yazılı sınav.Gelir İdaresi Başkanlığı’nın açmış olduğu Gelir Uzman Yardımcılığı Sınavı’na girmek gerekli.

Yazılı Sınav Şekli 

Yazılı sınavına KPSS P35’ten 70 puan  ve üzeri olanlar başvurabiliyor. Yazılı sınava kurumun insiyatifine bağlı olarak değişebilmektedir.

      Yazılı sınav 100 soruluk test şeklinde olup ortalama olarak 23-27 arası Hukuk, İktisat, Maliye, Muhasebe ve 2 tanede Tarih sorusu gelmektedir.

Yazılı Sınav Konuları

a-  Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi
b- Hukuk Grubu; Anayasa Hukuku, İdare Hukuku ve İdari Yargı Hukuku, Medeni Hukuk Borçlar Hukuku, Ticaret Hukuku (Genel Hükümler-Şirketler-Kıymetli Evrak), İcra ve İflas Hukuku (Genel Hükümler),
c- İktisat Grubu; Makro İktisat, Mikro İktisat, Uluslararası İktisat, İşletme İktisadı, Uluslararası Ekonomik İlişkiler ve Kuruluşlar,
d- Maliye Grubu; Kamu Maliyesi, Maliye Politikası, Türk Vergi Sisteminin Genel Esasları,
e- Muhasebe Grubu; Genel Muhasebe, Maliyet Muhasebesi, Şirketler Muhasebesi, Mali Tablolar Analizi, Ticari Hesap.

  •  Üçüncü Aşama: Mülakat.   Kurum alınacak kadro sayısının 2 katı kadar adayı  yazılı sınava girenler arasından sıralayarak mülakata çağırmaktadır. Mülakatta adaylara  Hukuk,İktisat,Maliye ve Muhasebe alanlarından sorular yöneltilir.

– Sözlü sınavda, adayların muhakeme gücü, bir konuyu kavrama, özetleme ve ifade etme yeteneği, genel ve fiziki görünümü ile davranış ve tepkilerinin mesleğe uygunluğu, yetenek ve kültürü, bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı da göz önünde bulundurularak, her adaya sınav kurulu başkan ve üyelerinin her biri tarafından ayrı ayrı 100 üzerinden puan verilir. Verilen bu puanların aritmetik ortalaması sözlü sınav puanını teşkil eder.

– Sözlü sınavda başarılı olmak için alınan puanın 70 puandan az olmaması gerekmektedir.

5.Giriş Puanı  Nasıl Hesaplanır?

– Giriş sınavı puanı, sözlü sınavda başarılı olan adayların sözlü sınav puanı ile yazılı sınav puanının aritmetik ortalaması alınarak hesaplanacaktır.
– Giriş sınavı sonuçları, puanı en yüksek adaydan başlamak suretiyle başarı derecesine göre sıraya konulacak ve atama yapılacak kadro sayısı kadar aday asil, % 25’ine kadar aday ise yedek olarak tespit edilecektir.
– Asil ve yedek listelerinde sıralama yapılırken, adayların giriş sınavı puanının eşit olması halinde, yazılı puanı yüksek olan adaya; yazılı puanının da eşit olması halinde, KPSSP 49 puanı yüksek olan adaya öncelik tanınacaktır.

6. Sınav Sonuçları Nasıl Duyrulur?

Giriş sınavında başarılı olan adayların ad ve soyadları ile aday numaralarının yer aldığı asil ve yedek listeler Başkanlığın ilan için ayrılmış yerlerinde ve “ http://www.gib.gov.tr ” internet adresinde duyurulacaktır. Ayrıca, asil ve yedek listelerde yer alan adaylara sonuç yazı ile bildirilecektir.

ÖNEMLİ: – Atanılan yerlerde 5 yıl süreyle çalışılması zorunludur.