emre arslan

Göç Uzmanlığı İçişleri Bakanlığı tarafından bugün yayımlanan ilanla yine gündeme geldi. Bakanlık 500 Göç Uzman Yardımcısı alımı için sınav düzenliyor. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından açılan sınava işletme, iktisadi ve idari bilimler, iktisat ve siyasal bilgiler mezunu olan adaylar başvuru yapabilecekler.

Göç Uzman Yardımcısı başvuru detayları ve başvuru formuna buradan ulaşabilirsiniz.

Göç Uzmanı ve Göç Uzman Yardımcısının görevleri nelerdir?

Ülkemizde 400.000’e yakın yabancı ikamet ediyor. Türkiye’nin göç hareketleri açısından “geçiş ülkesi” konumu ülkemizi “hedef ülke” haline getirdi. Bu nedenle Göçle ilgili işlemleri yürütmek ve göç alanına ilişkin politika ve stratejilerin belirlenmesi konularında çalışmalar yürütmek için Göç Uzmanları atanmaya başladı. Yıldızı parlayan meslekler arasında yer alan Göç Uzmanı ve Göç Uzman Yardımcısı kadrolarına atananlar, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün merkez teşkilatında görev yapıyorlar.

Göç Uzmanları, müdürlüğün görev alanına giren ve uygulamayı doğrudan veya dolaylı olarak etkileyebilecek konuları değerlendirmek, araştırmak ve analiz etmek, kurumsal stratejinin planlanmasına ve güncelleştirilmesine yönelik çalışmalar yapmakla görevlidir. Kurumun görev alanına giren konularda politika ve stratejiler geliştirmek, yeni programlar üretmek, sosyal politikaların geliştirilmesine katkı sağlamak, inceleme, araştırma ve denetleme yapmak, projeler hazırlamak, hazırlanan projelere destek sağlamak gibi görevleri yürütürler.

Göç Uzmanı ve Göç Uzman Yardımcısı ne kadar maaş alır?

2013 yılı ikinci altı aylık dönemi içerisinde göreve başlayacak bekar ve çocuksuz bir “Göç Uzman Yardımcısı” 9. derecenin 1’inci kademesinde aylık 3.106.-TL net ücret alır. Yabancı dil bilenlerin maaşlarına ayrıca Yabancı Dil Tazminatı dahil edilir.

Nasıl Yetiştirilirler? 

Uzman yardımcılığı dönemi en az üç yıldır. Bu sürenin hesabında aylıksız izin ile toplamı üç ayı aşan hastalık ve refakat izinleri dikkate alınmaz.

Uzman yardımcısı olarak atananlar bu kadroda bulundukları sürece uzmanlığın gerektirdiği bilgi, beceri ve etik değerleri kazanmaları amacıyla verilecek görevlerin yanı sıra, Genel Müdürlüğün teşkilat yapısı, görevleri ve çalışma düzeni ile yapılan iş ve işlemlere ilişkin bilgiler edinmelerini sağlayacak çalışmalarda bulunurlar.

Uzman yardımcıları, Aday Memurların Yetiştirilmelerine İlişkin Genel Yönetmelik çerçevesinde, temel eğitim, hazırlayıcı eğitim ve staj eğitimine tabi tutulur.

Yetiştirme programı çerçevesinde, uzman yardımcılarına mesleki konularda bilimsel çalışma alışkanlığı ve temsil yeteneğinin kazandırılması ile yabancı dil bilgilerinin geliştirilmesi için gerekli imkânlar sağlanır.

Tez hazırlama 

Uzman yardımcıları, Genel Müdürlüğün görev alanı ile ilgili konularda, aylıksız izin ile toplamı üç ayı aşan hastalık ve refakat izinleri hariç, iki yıllık hizmet süresinin dolmasından itibaren otuz gün içerisinde tez konusu belirlerler. Tez konusunun belirlenmesinden itibaren uzman yardımcısına tez hazırlaması için bir yıl süre verilir.  Hazırlanan tez, Uzman yardımcısı tarafından sözlü olarak savunulur.

Yeterlik sınavı 

Yeterlik sınavı yazılı ve sözlü olmak üzere iki aşamalı olarak yapılır. Yazılı sınavda başarılı olamayan uzman yardımcısı sözlü sınava alınmaz.

Uzmanlık tezi kabul edilen uzman yardımcısı, üç ayı geçen yurtdışı eğitim ve görevler ile aylıksız izin, toplamı üç ayı aşan hastalık ve refakat izinleri hariç en az üç yıl fiilen çalışması kaydıyla yeterlik sınavına girmeye hak kazanır.

Uzman kadrosuna atanma

Uzman yardımcısının uzman olarak atanabilmesi için;

*Yeterlik sınavında başarılı olması,

*Uzman yardımcılığı dönemi içinde alınmış olmak kaydıyla YDS’den asgari (C) düzeyinde veya buna eşdeğer kabul edilen ve uluslararası geçerliliği bulunan başka bir belgenin, yeterlik sınavı tarihinden itibaren en geç iki yıl içerisinde ibraz edilmesi, şartları aranır.

Başarısızlık durumunda

Verilen ilave süre içinde tezlerini sunmayan veya ikinci defa hazırladıkları tezleri de kabul edilmeyenler, ikinci sınavda da başarı gösteremeyen veya sınav hakkını kullanmayanlar ile süresi içinde yabancı dil yeterliliği şartını yerine getiremeyenler, uzman yardımcısı unvanını kaybeder ve Genel Müdürlükte durumlarına uygun memur unvanlı kadrolara atanır.

İl Göç Uzmanlığı

Kariyer meslek personeli arasında yer alan İl Göç Uzmanı ile İl Göç Uzman Yardımcıları, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü taşra teşkilatında görev yaparlar.

İl Göç Uzman ve Uzman Yardımcıları; kendisine verilen konulara ait çalışmaları Genel Müdürlüğün çalışma esas ve ilkeleri ile stratejik plan ve yıllık programlarına göre yürütülmesini sağlamak, Genel Müdürlüğün görev alanına giren ve uygulamayı doğrudan veya dolaylı olarak etkileyebilecek konuları izlemek, araştırmak ve analiz etmek, kurumsal stratejinin planlanmasına ve güncelleştirilmesine yönelik çalışmalar yapmak gibi görevleri yürütürler.

Ücretleri

İl Göç Uzman ve Uzman Yardımcılarının aylık ücretleri, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerine göre belirlenmektedir.

9 uncu derecenin 1 inci kademesinde olup hizmeti bulunmayan, bekar (ya da eşi çalışan) ve çocuksuz bir “İl Göç Uzman Yardımcısı”, 2016 yılı ilk altı ayı içerisinde aylık 3.034 TL net ücret alabilecektir. (2015 yıl sonu enflasyonundan kaynaklı olası ilave maaş zammı dikkate alınmamıştır.)

Yabancı Dil Tazminatı hesaplamaya dahil edilmemiştir.

Uzman yardımcılığına giriş

Uzman yardımcısı olarak atanacaklar, kadro ve ihtiyaç durumuna göre açılacak giriş sınavı ile mesleğe alınırlar. Giriş sınavı, yazılı ve sözlü olmak üzere iki aşamalı yapılır.

Giriş sınavını kazanan adaylardan, ilan edilen uzman yardımcısı kadro sayısı kadar aday, başarı sıralamasına göre uzman yardımcısı olarak atanır.

Yetiştirilmeleri

Uzman yardımcılığı dönemi en az üç yıldır. Bu sürenin hesabında aylıksız izin ile toplamı üç ayı aşan hastalık ve refakat izinleri dikkate alınmaz.

Uzman yardımcısı olarak atananlar bu kadroda bulundukları sürece uzmanlığın gerektirdiği bilgi, beceri ve etik değerleri kazanmaları amacıyla, verilecek görevlerin yanı sıra, iş ve işlemlere ilişkin çeşitli konularda bilgi edinmeleri sağlanır.

Öte yandan, uzman yardımcıları, Aday Memurların Yetiştirilmelerine İlişkin Genel Yönetmelik çerçevesinde, temel eğitim, hazırlayıcı eğitim ve staj eğitimine tabi tutulur.

Yeterlik Sınavı

Uzman yardımcısı, üç ayı geçen yurtdışı eğitim ve görevler ile aylıksız izin, toplamı üç ayı aşan hastalık ve refakat izinleri hariç en az üç yıl fiilen çalışması kaydıyla yeterlik sınavına girmeye hak kazanır.

Yeterlik sınavı, Genel Müdürlük mevzuatı ile Genel Müdürlüğün görev alanına giren ve sınavdan en az altı ay önce ilan edilen konulardan yapılır.

Yeterlik sınavında başarılı olamayan veya sınava girmeye hak kazandığı halde geçerli mazereti olmaksızın sınav hakkını kullanmayanlara, bir yıl içinde ikinci kez sınav hakkı verilir.

Uzman kadrosuna atanma

Uzman yardımcısının, uzman olarak atanabilmesi için yeterlik sınavında başarılı olması şarttır.

Başarısızlık hali

Verilen ilave süre içerisinde, ikinci sınavda başarı gösteremeyen veya ikinci sınav hakkını kullanmayanlar uzman yardımcısı unvanını kaybeder ve Genel Müdürlükte durumlarına uygun memur unvanlı kadrolara atanır.

Hizmet içi eğitim

Uzmanlar ve uzman yardımcıları, Genel Müdürlüğün görev ve faaliyetleriyle ilgili gelişmelerin izlenmesi ve değerlendirilmesi, analizlerin yapılması, strateji hazırlanması ve politika oluşturulması konularında bilgi, birikim ve yeteneklerinin geliştirilmesi amacıyla ihtiyaç duyulan zamanlarda hizmet içi eğitime tabi tutulur.

Yurtdışında eğitim

Uzmanlar ve uzman yardımcıları, ihtiyaç duyulan konularda eğitim, staj, araştırma yapmak, mesleki bilgi ve deneyimini arttırmak amacıyla, Yetiştirilmek Amacıyla Yurt Dışına Gönderilecek Devlet Memurları Hakkında Yönetmelik hükümleri çerçevesinde yurt dışına gönderilebilir.

Yeniden atanma

Bu Yönetmelik hükümlerine göre uzman unvanını kazandıktan sonra Genel Müdürlükten çeşitli sebeplerle ayrılanlardan uzmanlığa atanmak isteyenler, durumlarına uygun boş kadro bulunması ve gereken nitelikleri kaybetmemiş olmaları kaydıyla ve ihtiyaç çerçevesinde yeniden atanabilirler.