Zıpkın Seçimi

Yeni başlayan arkadaşlarımızda en sıklıkla gelen sorulardan biri zıpkın seçimini yapmak konusundadır. Zıpkın seçimi bu kadar marka ve bu kadar boy (cm) varken çoğumuz için zor bir olay haline gelmiştir.

Öncelikle yeni alacağımız zıpkını seçerken yapacağımız av tercihine göre davranmalıyız. Bu işe yeni başladıysak genelde kısa zıpkınlarla suda hareket ve nişan kabiliyetimizi arttırmalıyız. Bu iş için 60-75 cm zıpkınlar daha uygundur. Avcılığımız ve suda hareket kabiliyetimiz arttıkça zıpkın boyunu 90-100 cm e çıkarmak avlarımızda bize daha uzun menzil imkanı sunacaktır.

Av tercihimiz eğer taş altı ise 60-75 cm boyundaki zıpkınlar tercihimiz olup kaya altında hareket ve kaya altına sokup çıkarma konusunda bize daha kolay hareket sunarlar. Aynı merada tek zıpkınla hem açıktaki balığı hem de kaya balığına av yapma amacında isek 90 cm lik bir zıpkın bize daha kolay menzil ve kaya altı imkanı sunabilir.

Zamanla gelişen dip süreniz ve indiğiniz derinliklerin artması, agaşon avında uzak menzildeki vurulması daha zor avlar için 100 cm ve üzeri zıpkınları seçmekteyiz. Zıpkın uzunluğu arttıkça hareket kabiliyeti azalmakta ve lastik zıpkın gövdesine basınç yapmaktadır. Bu sorunları da ahşap ve carbon gövdeli zıpkınlarla aşmaya çalışmaktayız.

Bir diğer konuda zıpkınların kafasının açık veya kapalımı seçileceği. Bu kişinin kendi av tecrübesine daha çok bağlı olup açık kafalı zıpkınların nişan alma ve görüş sağlama özelliklerinin daha fazla olduğu, kapalı kafa zıpkınların ise görüş açısının daha kıt ve zıpkını kurma konusunda daha kolaylık sağladığı gerçeğidir.

Zıpkın seçiminde en önemli husus zıpkının boyu ve elinize ne kadar iyi oturduğudur. Zıpkın almadan önce varsa tüm arkadaş ve dostlarınızın zıpkınını denemenizi tavsiye ederim. Bu size seçim için bir ipucu verir.

Zıpkın seçimi yapacak dostlarımıza birazda olsa konu hakkında yardımcı olduysak ne mutlu bize. Dalın sağlıcakla.

Zıpkın avcılığında ihtiyacımız olan malzemeler;
1-dalış elbisesi
2-patik
3-eldiven
4-zıpkın
5-dalış gözlüğü ve şnorkel
6-dalış paleti
7-su altı feneri
8-ağırlık ve kemer
9-dalış bıçağı
10-dalış saati
11-dizgi
12-dalış şamandırası

Şimdi bu malzemeleri teker teker detaylı olarak inceleyelim,

1-DALIŞ ELBİSESİ: Dalış elbiseleri neopren denen malzemeden yapılırlar ve 3’e ayrılır.Islak,yarı kuru,kuru.
Islak elbiseler genellikle su sıcaklığı yüksek olan tropik iklimlerde tercih edilirler,yalıtım sadece elbiseyle sağlanır.
Yarı kuru elbiseler bizim yani zıpkın avcılığı yapan kişilerin tercih ettiği elbiselerdir.Genellikle 3 mm, 5 mm ve 7 mm kalınlıklarında olanlar kullanılır daha soğuk sulara girenler ise 9 mm olanlarından giymeyi tercih ederler.Yarı kuru elbiseler vücutla elbise arasına su alır ve bu suyun bir daha dışarı çıkmasına izin vermezler bu şekilde içeride ki su vücut ısımızla ısınarak soğuk sularda dahi saatlerce rahat bir şekilde dalış yapmamızı sağlar. İzmir de dalış yapacaksanız 5 mm olan elbise idealdir.Yaz aylarında fakat biraz boğucu olabiliyor,sabah erken saatte ya da akşamüstü dalış yaparsanız bu sorunu da ortadan kaldırmış olursunuz.
Kuru elbiseler ise içerisine su almazlar,hatta içlik giyilir bu elbiselerin içine,pamuklu veya yün içlikler ile soğuk sularda üşümeden dalış yapılabilir.fakat hareket etme oranı diğer elbiselere göre düşüktür.genellikle köprü ayağı yapımında çalışanlar veya su altı projelerinde görev alanlar bu elbiseleri kullanır.zıpkın avcılığı için uygun değillerdir.

2-PATİK:Elbisemizi giydikten sonra patikler de giyilerek ayaklarımız üşümesi engellenmiş olur ve kullandığımız paletin ayağımıza daha konforlu şekilde oturmasını sağlar.İki çeşittir,çorap şeklinde olanlar ve tabanlı patik.

3-ELDİVEN: Ellerimiz zıpkın avcılığında en önemli uzuvumuzdur. Korunması da bir o kadar önemlidir.ellerimiz üşürse zıpkını rahat tutamayız ve isabetli atışlar yapamayız.ikincisi Agaşon ve diğer av tekniklerinde kayalara tutunduğumuzdan kayalarda ki keskin yüzeylerden elimizi koruyacak sağlam bir eldiven almalıyız.eldivenimizi seçerken elimizi rahat bir şekilde oynatabilmemiz gerekir.sert eldivenlerden kaçınmalıyız çünkü sürekli elimizde zıpkın olacağından zıpkını hissetmeliyiz ve tetik düşürürken hissetmeliyiz.

4-ZIPKIN: Piyasada bir çok marka zıpkın bulabiliriz.boyutları genelde 45’lik, 60’lık, 75’lik, 90’lık 110 cm lik tir. fakat tabii kide 85 lik 70 lik olanları da mevcuttur.Boyumuza ve avlanma tekniğimize göre zıpkın almalıyız.Yeni başlayanlar için 75lik uygundur fakat biraz alıştıktan sonra 90 lık ideal olacaktır.Lastik kalınlığına ve boyuna göre zıpkın kurulumuda daha zor ve kolay olabiliyor.Bu arada kendi zıpkınım 100 lük pathos pro.
Zıpkınlar,havalı da olabiliyor,fakat bazı dezavantajları var bunlara daha sonra değiniriz.

5-DALIŞ GÖZLÜĞÜ VE ŞNORKEL: Dalıştaki en önemli malzememiz gözlüktür.suyun altında ne var ne yok görmemizi sağlayan aparatımızdır. olmazsa olmazımız gözlüğümüzü seçerken çok dikkat etmeliyiz.konforsuz bir gözlük dalışımızın kötü geçmesine hatta dalıştan soğumamıza bile yol açabilir.bu yüzden uzman kişilerden destek almalıyız.Açıklamaya çalışacak olursam gözlüğümüzü suratımıza koyarız hafif bastırırız ve burnumuzdan maskenin içindeki havayı alarak yutkunduğumuz da maske yapışıp suratımızda kalıyorsa o maske bizim için uygundur.silikonları yumuşak olmalıdır maskenin.
Şnorkel,sert olmamalıdır ve tamamen elastik olmalıdır.ağızlık kısmı yumuşak ve tam oturmalıdır dudaklarımızla dişlerimizin arasına.elastik olması dalış sırasında kayalara veya herhangi bir yere takılmamasını sağlar şnorkelimizin.

6-DALIŞ PALETİ: Su içerisinde geçirdiğimiz süre boyunca ellerimizi hemen hemen kullanmayız.tüm hareket ve ilerlememizi sağlayan ayaklarımız ve kullandığımız paletlerdir. Bu yüzdendir ki palet seçimine önem vermeliyiz.ayağımıza oturacak olan taban kısmı ne çok yumuş ne de çok sert olmalıdır yumuşak olması daha çok efor enerji harcamamızı, sert olması ise deforme olmayı ve konforsuz olmayı sağlar.

7-SU ALTI FENERİ: Kaya altı avlarımız da balıkları görmemizi sağlar. Led ışıklı olanlar tercih edilir.şarj edilebilir pilli olanlardan alırsak pil masrafından da kurtulmuş oluruz.

8-AĞIRLIK VE KEMER: Giydiğimiz neopren malzemeden yapılmış dalış kıyafeti ile su içerisinde batmayız bu yüzden dalış kemeri ve ağırlık kullanırız.kauçuk olanları tercih edilmelidir.Ağırlık hesaplama kabaca kilo bölü 10 artı 1 kg fazla ağırlık. yani 70 kilo birisi için 7 kg+ 1kg =8 kg ağırlık batması için yeterli olacaktır. tabii ki de en doğru ağırlığı deneye deneye kendiniz öğreneceksiniz. yaptığınız av tekniğine göre ağırlık azaltıp çoğaltabilirsiniz.diğer bir deneme yöntemi isse su içerisinde nefes alarak ciğerlerinizi doldurunuz ve düz bir şekilde suya bırakınız kendinizi eğer ki gözlük camlarınızın yarısına kadar batıp asılı kalıyorsanız ideal ağırlığı yakalamışsınızdır.

9-DALIŞ BIÇAĞI: Dalışta yanımızda kesinlikle bulundurmamız gereken malzemelerdendir.herhangi tehlike anında hayatımızı kurtarabilecek tek ekipmanımızdır. Dalış esnasında bir çok tehlike ile karşılaşabiliriz.Anlamsızca denize bırakılmış ağlara veya ipe takılabiliriz.
Dalış bıçağı olmadan suya girmemeliyiz.

10-DALIŞ SAATİ: Bizler dalış yaparken arkamızda bıraktıklarımız için saat kullanmalıyız.su içerisinde zaman gerçekten de farklı ilerliyor.istediğimiz saatte sudan çıkmak için zaman planlaması yapmamız gerekir dalışa kendimizi kaptırıp bazen dalışa başladığımız noktadan çok uzaklaşmış olabiliyoruz.Su altındayken saatimizin kronometresini açıp arada bir göz ucumuzla kontrol etmeliyiz saatimizi bu hem kendi sınırlarımızı görmemizi ve geliştirmemizi hem de derin dalışlarda sığ su bayılması riskimizi azaltmamızı sağlar.

11-DİZGİ: Vurduğumuz balıkları yanımızda taşımamızı sağlayan ekipmandır. Ucunda bulunan bıçağa benzer krom ve ya çelik şişi ile balığı rahat bir şekilde söndürmemizi de sağlar.belimize veya kemerimize takabiliriz.

12-DALIŞ ŞAMANDIRASI: Eğer ki tekne vb. araçlarla dalışa gittiysek açık sularda dalış yaptığımız bölgeye dalış şamandırası koyularak diğer teknelerin bu bölgede dalış yapıldığını ve dikkatli geçmesi gerektiğini anlamalarını sağlarız.diğer bir işlevi ise yakaladığımız balıkları üzerimizde taşımak yerineyse şamandıraya takabiliriz.