Öz

30.04.2015 tarih ve 29342 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürüten iş güvenliği uzmanları ve eğitim kurumları ile ilgili düzenlemelerde önemli değişiklikler içermektedir. Söz konusu Yönetmelikte özellikle iş güvenliği uzmanlarının çalışma süreleri, iş güvenliği uzman yardımcısı görevlendirilmesi, işveren tarafından alınmayan önlemlerin Bakanlığa bildirilmesi,  yapılacak iş ve işlemlerin elektronik ortamda yürütülmesi gibi birçok dikkat çekici düzenleme bulunmaktadır.

Anahtar Kelime: İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmet Sağlayıcıları, İş Güvenliği Uzmanı Yönetmeliği, İş Güvenliği Uzmanı, Eğitim Kurumları

            GİRİŞ

İşveren güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamı tesis etmek için gerekli iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekiminden almaktadır. İş güvenliği uzmanı ve eğitim kurumlarının genel itibariyle yapması gerekenler ve sorumlulukları İş Güvenliği Uzmanları Yönetmeliğinde düzenlenmiştir. 2012 yılında çalışma hayatına giren 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 30’uncu maddesine istinaden çıkarılan İş Güvenliği Uzmanları Yönetmeliği iş sağlığı ve güvenliği alanında yapılan düzenlemeler arasında en çok tartışmalara konu olan yönetmeliktir. Tartışmaların bu denli odak noktasında olmasının en büyük sebebi bünyesinde iş sağlığı ve güvenliği hizmet sağlayıcılarını doğrudan ilgilendiren birçok düzenlemeyi barındırmasıdır. Bu durumdan ötürü söz konusu alanda yapılan birçok düzenlemelere defalarca TBB, TMMOB, işveren sendikaları vb. kuruluşlarca itiraz edilmiş ve iptal davaları açılmıştır. Bu alanda en son İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile birçok önemli konuda düzenleme yapılmıştır.

İş Güvenliği Uzmanlarının İş Yükü Hafifliyor

İş güvenliği uzmanlarının iş kazaları ve meslek hastalıklarının engellenmesinde işyerleri için önemi çok büyüktür. Özellikle çalışanların bilgilendirilmesi, eğitim verilmesi, risk değerlendirmesi yapılması ve alınması gerekli önlemlerin belirlenerek işverene rehberlik edilmesi gibi birçok önemli iş sağlığı ve güvenliği faaliyeti iş güvenliği uzmanları tarafından yürütülmektedir. Bir iş güvenliği uzmanının işyerine iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri için çalışan başına ne kadar zaman ayırması gerektiği İş Güvenliği Uzmanı Yönetmeliğinin 12. maddesine göre belirlenmektedir. Yapılan iş sağlığı ve güvenliği denetimlerinde söz konusu maddede belirtilen sürelerin yeterli olmadığı ve bu durumdan ötürü çoğu zaman iş güvenliği uzmanlarının işyeri için ayırmak zorunda oldukları hizmet saatlerinin yeterli olmadığı, iş güvenliği uzmanın çok fazla işyerine hizmet vermesinden dolayı bazı işyerine yeterli zamanı ayırmadığı görülmüştür.

İş Güvenliği Uzman Yönetmeliğinde yapılan değişikle bundan sonra iş güvenliği uzmanları işçi başına işyerine daha fazla zaman ayıracaklar. Bu durum iş güvenliği uzmanlarının hem daha az işyerine iş sağlığı ve güvenliği hizmeti vermesini hem de hizmet verdiği işyerlerinde daha verimli olmasını sağlayacağı aşikârdır. Yapılan yönetmelik değişikliğine göre iş güvenliği uzmanının çalışan başına ayda vermesi gereken hizmet süresi uzatılmış ve İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliğine göre az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde çalışan başına ayda sırasıyla en az 10 dakika, 20 dakika ve 40 dakika olarak belirlenmiştir. Aynı düzenleme ile eğer iş güvenliği uzmanı işyerinde tam süreli istihdam ediliyorsa başka işyerinde fazla çalışma yani haftalık 45 saati aşan çalışma yapamayacağı düzenlenmiştir.

İş güvenliği uzmanı yönetmeliğinde daha önce işveren az tehlikeli işyerinde her 2000 ve daha fazla çalışan için tam gün çalışacak en az bir iş güvenliği uzmanı görevlendirmesi gerekirken yönetmelikte yapılan değişiklikle bu sayı aşağıya çekilmiştir. Artık işveren az tehlikeli işyeri için her 1000 ve daha fazla çalışan için bir tam süreli uzman görevlendirmesi gerekecektir. Aynı şekilde tehlikeli işyerleri için söz konusu çalışan sayısı 1500’den 500’e çok tehlikeli işyeri için ise 1000’den 250’ye indirilmiştir. Söz konusu uygulama 2016 yılının başından (01.01.2016) itibaren yürürlüğe girecektir. O tarihe kadar eski uygulama devam edecektir. Örnek olarak az tehlikeli sınıfta yer alan 1000 kişinin istihdam edildiği bir işyeri için an itibariyle 1 iş güvenliği uzmanı istihdam etmesi yeterliyken 2016 yılında 2 iş güvenliği uzamını istihdam etmesi gerekecektir.

İşveren İş Güvenliği Uzmanı için Yardımcı Görevlendirebilecek

Yapılan iş sağlığı ve güvenliği denetimlerinde kurumsal bir yapılanması olmayan çoğu işyerinde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili bütün faaliyetlerin tamamen iş güvenliği uzmanın sorumluluğuna bırakıldığı ve iş güvenliği uzmanının tek başına yeterli olmadığı görülmektedir. Özellikle bu durumdan dolayı iş güvenliği uzmanı yönetmeliğinde yapılan değişiklikle işveren iş güvenliği uzmanına yardımcı olmak üzere, iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip ve işyerinin tam süreli sigortalı çalışanları arasından birini iş güvenliği uzman yardımcısı olarak görevlendirebilecek. Burada bir parantez açarak her ne kadar yönetmelik değişikliğinde ortaya net bir şekilde koyulmuş olmasa da şunu açıklamak yerinde olacaktır. İşverenin görevlendirmiş olduğu iş güvenliği uzman yardımcısı işyerinin alması gereken iş sağlığı ve güvenliği hizmet süresinden düşülmeyecektir. İşveren eğer birden fazla iş güvenliği uzmanı çalıştırmak zorunda kalırsa sadece tam süreli olarak görevlendirmesi gereken iş güvenliği uzmanının, işyerinin tehlike sınıfına uygun belgeye sahip olması yeterli olacaktır.

İş güvenliği Uzmanlarına Sektörel Olarak Branşlaşma Geliyor

Bilindiği gibi mühendislik veya mimarlık eğitimi veren fakültelerin mezunları, teknik öğretmenler, fizikçi, kimyager veya biyolog unvanına sahip olanlar ile üniversitelerin meslek yüksekokullarının iş sağlığı ve güvenliği programı mezunları iş güvenliği uzmanı unvanını alabilmektedir. Bir tekstil mühendisi, endüstri mühendisi veya biyolog iş güvenliği uzmanı olabilmekte ve daha önce hiç tecrübesi olmadığı bir sektörde uzman olarak görev yapabilmektedir. Bu durum birbirine benzer tehlike ve riskler içeren sektörler için sakınca doğurmaz iken kendine özgü tehlike ve riskler barındıran ve mesleki bilgi gerektiren sektörlerde yetersiz düzeyde olan iş güvenliği uzmanlarının istihdam edilmesine sebep olmaktadır. 6645 sayılı Kanun ile bundan sonra iş güvenliği uzmanlarına sektörel branşlaşma getirilmiştir. Sektörel branşlaşma ile maden işyerlerinde sadece maden mühendisi olan iş güvenliği uzmanları, yapı işlerinde ise sadece inşaat mühendisi veya teknikeri olan iş güvenliği uzmanları çalışabilecektir. Çalışama Bakanlığı ileri tarihlerde sektörel düzenleme çerçevesinde maden ve yapı ile diğer sektörlerde öncelikli olarak hangi meslekî unvana sahip iş güvenliği uzmanlarının görev yapacağının ve bunların yanında görev yapacak diğer mesleklere sahip iş güvenliği uzmanlarının belirlenmesine dair usul ve esasları belirleyecek.

Hayati Tehlike Söz Konusu Olursa Uzman Bakanlığa İhbarda Bulanacak

İşveren iş sağlığı ve güvenliği konusunda görevlendirdiği kişi veya hizmet aldığı kurum ve kuruluşlar tarafından iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili mevzuata uygun olan ve yazılı olarak bildirilen tedbirleri yerine getirmek zorundadır. (İSG Kanun m.6/1.ç)  6331 sayılı Kanun’da iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi tarafından bildirilen önlemleri yerine getirmeyen işverenler için idari para cezası öngörülmektedir. Bunun yanında bildirilen hususlardan hayati tehlike arz edenlerin işveren tarafından yerine getirilmemesi hâlinde iş güvenliği uzmanına ve işyeri hekimine durumun Çalışma Bakanlığına bildirilmesi görevi verilmiştir. Daha önceki düzenlemede iş güvenliği uzmanına “hayati tehlike” içeren noksan hususların Çalışma Bakanlığına bildirilmesi görevi verilirken hayati tehlikenin ne olduğu veya hangi noksan hususların hayati tehlike olarak değerlendirilebileceğine dair bir düzenleme bulunmamaktaydı. Hayati tehlikenin bu şekilde iş güvenliği uzmanının öznel görüşüne bırakılması söz konusu hükmün uygulaması noktasında sakatlıklara sebebiyet vermekteydi. İş Güvenliği Uzmanları yönetmeliğinde yapılan değişiklikle iş güvenliği uzmanının Çalışma Bakanlığına bildirim yapması gereken durumlara açıklık getirilmiştir. Bu kapsamda iş güvenliği uzmanı işverene yazılı olarak bildirilen iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili alınması gereken tedbirlerden acil durdurma gerektiren haller ile yangın, patlama, göçme, kimyasal sızıntı gibi hayati tehlike arz edenleri, belirlenecek makul bir süre içinde işveren tarafından yerine getirilmemesi hâlinde, işyerinin bağlı bulunduğu çalışma ve iş kurumu il müdürlüğüne yazılı olarak bildirmesi gerekmektedir.  Bildirim yapmayan işyeri iş güvenliği uzmanının belgesi üç ay, tekrarında ise altı ay süreyle askıya alınacağı da geçtiğimiz günlerde 6645 sayılı Kanun ile düzenlenmiştir.

İş Güvenliği Uzmanlarının Eğitimine Şekil Veren Komisyonun Yapısı Değiştirildi

İş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi ve diğer sağlık personelinin sertifika almak için verilmesi gereken eğitim programının içeriği ile programda görevli eğiticilerin nitelikleri Çalışma Bakanlığı tarafından oluşturulan komisyonca belirlenmektedir. Söz konusu komisyona[1] Bakan veya Bakanlık Müsteşarı tarafından belirlenecek bir yetkili başkanlık etmekteyken ilgili yönetmelikte yapılan değişiklikle komisyon üyelerinin belirlenmesi büyük ölçüde İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğüne bırakılmıştır. Yapılan Yönetmelik değişikliği ile söz konusu komisyon İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü veya Yardımcısının başkanlığında Genel Müdürlükten üç üye ve İş Teftiş Kurulu Başkanlığından seçilecek bir üye ile gerek görüldüğünde üniversitelerin tıp, hukuk, eğitim, mühendislik ve iletişim fakültelerinden seçilecek öğretim üyelerinden oluşacak şekilde yapısı değiştirilmiştir.

[1]İş güvenliği Uzmanları yönetmeliğinde değişiklik yapılmadan önce komisyon Çalışma Bakanı veya Bakanlık Müsteşarı tarafından belirlenecek bir yetkilinin başkanlığında İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü ve İş Teftiş Kurulu Başkanlığından seçilecek üyeler ile gerek görüldüğünde üniversitelerin tıp, hukuk, eğitim, mühendislik ve iletişim fakültelerinden seçilecek öğretim üyelerinden oluşmaktaydı.

İş Sağlığı ve Güvenliği ile İlgili İş ve İşlemler Elektronik Sistem Üzerinden Yapılacak

Elektronik Tebligat Yönetmeliği kapsamında OSGB’ler, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri, diğer sağlık personelleri ve eğitim firma ve şirketleri İSG-Katip ve e-devlet sistemi üzerinden çoğu iş ve işlemleri yürütebilecek. İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğünce kişi, kurum veya kuruluşlara yazılacak yazı ve yapılacak bildirimlerin tebliğinde, İSG-Katip sisteminde beyan edilen elektronik postaları üzerinden işlem yapılacaktır. Elektronik posta değişikliği olması halinde bu değişikliğin bir ay içinde İSG-Katip sistemi üzerinden beyan edilmesi gerekmektedir.

Elektronik ortamda yapılabilecek iş ve işlemler şöyle sıralanmaktadır;

  • Eğitim kurumu yetki belgesi almak amacıyla, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğüne başvuru yapılması
  • Eğitim kurumlarının yetkilendirilmesi,
  • Eğitim kurumlarınca yürütülen her türlü iş ve işleme ilişkin takip, kontrol, izleme, onay verme, başvuru alma gibi faaliyetler,
  • Hazırlanan teorik eğitim programını, eğitim verilecek konulara uygun eğiticiler ile eğitime katılacakların listesini eğitimin başlangıç tarihinden en az üç gün önce bildirilmesi,
  • Eğitim kurumlarında görev yapan eğiticilerin listesi, eğiticilerin ayrılması ve yerine başka kişilerin atanması, işlemlerinin İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğüne bildirilmesi, eğiticilerin sözleşmelerinin tek taraflı feshedilmesi ve yenilemesi işlemleri,
  • Eğitim kurumlarının, eğitim programının unsurlarından olan uygulamalı eğitimlerin yapılacağı işyerlerinin listesini ve eğitim tarihlerinin bildirilmesi,
  • Genel Müdürlükçe onaylanmış olan eğitim programının hiçbir unsurunda değişiklik yapılamaz. Ancak, sebebinin Genel Müdürlüğe e-devlet sistemi üzerinden aynı gün bildirilmesi ve yeni eğiticinin müfredatta belirlenen niteliklere uygun olması şartıyla sadece programda görevli eğiticilerde değişiklik yapılabilir.
  • İş güvenliği uzmanlığı belgesi almak isteyen ve sınavda başarılı olan adayların ile yazılı olarak eğitim kurumları tarafından, eğitim programlarına katılmadan doğrudan sınava girecek olan adayların başvuruların değerlendirilmesi gerekli nitelikleri haiz olduklarını gösteren belgelerin iletilmesi,
  • Eğitim kurumlarında adres değişikliği yapmadan önce e-devlet sistemi kullanılarak Genel Müdürlüğe başvurulması,
  • Eğitim kurumlarında unvan değişikliği yapılması halinde 30 gün içinde yetki belgesinin yenilenmesi
  • Eğitim kurumunda sorumlu müdür olarak görevlendirilen kişinin değişmesi veya bu kişinin görevinden ayrılması halinde durum en geç üç gün içinde bildirilmesi,
  • Sorumlu müdürün görevden ayrılması durumunda en geç 30 gün içerisinde yeni sorumlu müdür atanması ve durumun Genel Müdürlüğe bildirilmesi,
  • Eğiticilerin belgelendirilmesi işlemleri,
  • Eğitimlerin etkin ve verimli bir şekilde verilip verilmediğinin izlenmesi,
  • OSGB, iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personelinin yapmış olduğu ihlallere karşın ihtar puanının uygulanması,

E-devlet ile ilgili iş ve işlemler e-devlet sistemi alt yapısı hazır olana kadar başvurular yazılı olarak yapılmaya devam edecektir. Sistemin hazır olduğu İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğünün web sayfasında duyurulacaktır.

İtiraz Komisyonu Kuruluyor

İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürüten kişi veya kurumlar Çalışma Bakanlığı tarafından verilen belgelerinin askıya alınma ve iptali ili ilgili itirazlarını İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğüne yapmaktadırlar. İş güvenliği uzmanları yönetmeliğinde yapılan değişiklikle söz konusu itirazların değerlendirilerek sonuçlandırılması için “itiraz komisyonu” oluşturulmuştur. Komisyon İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğünün bağlı bulunduğu Müsteşar Yardımcısının başkanlığında, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü ve ilgili Genel Müdür Yardımcısı, ilgili Daire Başkanları ile iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarından üç üyeden oluşmakta ve kararlarını oy çokluğuyla alınmaktadır. Oyların eşitliği halinde Başkanın oyu belirleyici olacaktır.

Eğitim Kurumlarının Binalarına Çeki Düzen Veriliyor

İş Sağlığı ve Güvenliği kurumlarının eğitim amaçlı kullandıkları bina ve eklentilerinde yaşanan sorunlar üzerine yönetmelikte değişiklik yapılmıştır. Buna göre eğitim kurumlarının faaliyet gösterecekleri mekânda bulunan derslik ve diğer tüm bölümlerinin arasındaki geçişlerin kurum içerisinden olması ve eğitim kurumunun bir bütünlük arz edecek şekilde düzenlenmesi ve eğitici veya sorumlu müdür odalarının diğer bölümlere geçiş için kullanılmaması, tuvalet ve lavabonun derslik içinde bulunmaması gerekmektedir. Kamu kurumları ve üniversitelere kurulan eğitim kurumları için kurumun yerleşkesi içinde olmak koşuluyla belirtilen zorunlu mekânlar, birbirine uzaklığı en fazla 100 metre olan ayrı bölümlerden oluşturabilme hakkı tanınmıştır. Derslik kapıları, sadece koridor veya dinlenme yerine açılacak şekilde düzenlenir ve derslikler diğer bölümlere geçiş için kullanılamayacağı düzenlenmiştir.

Eğitim Kurumlarının Görevlendirmesi Gereken Öğretici Sayısı Değişti

Yapılan yönetmelik değişikliği ile eğitim kurumlarının görevlendirmesi gereken eğitici sayısı 4’den 3’e indirilmiştir. Eğitim kurumları iş güvenliği uzmanlığı eğitimi için; en az biri mühendis, diğeri farklı meslek dalından olmak üzere en az iki eğiticiyle 60 günden az olmamak üzere tam süreli iş sözleşmesi yapma zorunluluğu getirilmiştir. Sözleşmenin 60 günden önce eğitici tarafından feshedilmesi halinde; eğiticinin başka bir eğitim programında görevlendirilmesi 60 gün tamamlanmadan önce onaylanmaz. Sözleşmenin eğitim kurumu tarafından feshedilmesi halinde ise tam süreli yeni eğiticinin görevlendirilmesi 60 gün tamamlanıncaya kadar onaylanmaz ve yürümekte olan eğitim programları askıya alınır. Bütün eğitim programlarında tam süreli eğiticilerin yer alması zorunludur. Aynı şekilde işyeri hekimliği, iş güvenliği uzmanlığı ve diğer sağlık personeli eğitimi için eğitici belgesine sahip olan biri işyeri hekimi olmak üzere ikisi hekim, biri mühendis diğeri farklı meslek dalından olmak üzere en az dört eğiticiyle yukarıda sayılan şartlarda sözleşme yapması gerekmektedir.

Yapılan Diğer Değişiklikler

Yönetmeliğin değiştirilen diğer hükümleri genel itibariyle eğitim kurumları ile ilgili iş ve işlemlerin yürütümüyle ilgilidir. Üzerinde değişiklik yapılan diğer hükümler ise şu şekilde sıralanmaktadır;

  • İş Güvenliği Uzmanları Yönetmeliğinin dayanağı  6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 30.  madde yanı sıra 24., 27., ve 31. Maddeleri de eklenmiştir.
  • Eğitim kurumları başvuru belgelerinden bazıları değiştirilmiştir.
  • Eğitim kurumlarının yetkilendirilmesi ile ilgili iş ve işlemler kısmen değiştirilmiştir.
  • Eğitim kurumlarının belgelendirilmesi ve vize işlemleri ile ilgili süreler değiştirilmiştir.
  • Günlük olarak, programa ait derslerin tamamının bitiminde katılımcı devam çizelgelerinin kontrolünü sağlamak ve bunları imza altına alması işlemi eklenmiştir.
  • Komisyonca belirlenen müfredat esas alınarak hazırlanan teorik eğitim programını, eğitim verilecek konulara uygun eğiticiler ile eğitime katılacakların listesini eğitimin başlangıç tarihinden en az üç günü önce Genel Müdürlüğe elektronik ortamda bildirilmesi ve bildirimden sonra katılımcı bilgilerine müdahale edilememesi ve düzeltmeye ilişkin talepte bulunulamayacağı eklenmiştir.
  • Yetkilendirilmiş eğitim kurumlarının zorunlu eğitici kadrosuna ilişkin hükümleri yerine getirmemeleri durumunda, ilgili kurumlara eksikliklerini gidermeleri için 30 gün süre verileceği ve verilen süre içerisinde zorunlu eğitici kadrosunu tamamlamayan kurumların eğitim programları İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğünce onaylanmayacağı eklenmiştir.
  • İş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi ve diğer sağlık personeli adaylarının katılması gereken teorik ve uygulama ders süresi doldurmamalarının 5 yıl içerisinde tespit edilmesi durumunda belgenin iptal edilmesi hükmü değiştirilerek zaman sınırlaması kaldırılmıştır.
  • Eğitim kurumlarının, uygulamalı eğitimin yapılacağı işyerlerinin listesini ve eğitim tarihlerini İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğüne bildirme süresi değiştirilmiş ve “teorik eğitimin bitişinden itibaren yapılacak ilk sınavdan önce Genel Müdürlükçe ilan edilecek tarih” olarak belirlenmiştir.
  • İş Güvenliği Uzmanları yönetmeliği uyarınca kişi ve kurumlara uygulanan ihtar puanlarına ilişkin itirazlar, işlemin tebliğ tarihinden itibaren en geç 10 iş günü içinde İSG Genel Müdürlüğe yapılacağı ve bu süreden sonra yapılacak itirazlar dikkate alınmayacağı eklenmiştir.
  • Yetkilerin askıya alınması, iptali ve itirazı ile ilgili bazı hükümler değiştirilmiştir.

                  SONUÇ

Yukarıda açıklamış olduğumuz değişikliklerden Elektronik tebligat ile ilgili olanlar üç ay sonra diğer hükümler ise Yönetmeliğin yayımlanması ile yürürlüğe girecektir. İş güvenliği uzmanlarının işyerine hizmet sürelerinin uzatılmış olması yerinde bir düzenlemedir. Bu düzenleme ile hem iş güvenliği uzmanlarının iş yükü azalacağı hem de hizmet vermiş oldukları işyerlerine daha fazla vakit ayırmaya fırsat bulacakları ortadadır. Dolaylı bir olumlu etkisi de hizmet sürelerinin uzamasıyla daha fazla iş güvenliği uzmanına ihtiyaç duyulmasından dolayı dolaylı bir istihdam oluşmasını sağlamasıdır. Aynı şekilde dikkat çeken bir başka düzenleme ise iş güvenliği uzmanlarına yardımcı görevlendirmesidir. Her ne kadar olumlu bir düzenleme olarak görülse de emredici bir hüküm olmamasından ötürü söz konusu hükmün uygulama noktasında pek de işlevsel olmayacağı görülmektedir. İş güvenliği uzmanlarının branşlaşması daha önce 6645 sayılı Kanunda da yer alan bir düzenlemedir. Özellikle maden ve inşaat sektörlerinde branşlaşma büyük fayda getireceği aşikârdır. İş kazalarının yoğun yaşandığı diğer sektörlerde de aynı şekilde branşlaşmaya gidilmesi yerinde olacaktır. Bir diğer dikkat çekici düzenleme ise iş güvenliği uzmanının belirli tedbirleri alamayan işvereni Çalışma Bakanlığına bildirmesidir. 6645 sayılı Kanunla söz konusu eksiklikleri Çalışma Bakanlığına bildirmeyenlere ihtar puanı verileceği düzenlenmiştir. İşyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanlarının belirli bir ücret karşılığında işverene hizmet sundukları göz önüne alındığında, alınmayan tedbirlerin Bakanlığa bildirilmesi uygulamasının sağlıklı bir şekilde yürütülmesinin pek de mümkün olmadığı görülmektedir. İş sözleşmesinin ana unsurlarından biri “işverene bağımlı çalışmak” iken, iş güvenliği uzmanlarının mesleki bağımsızlık içerisinde hareket etmesini beklemek makul görülmemektedir. Kanaatimizce iş güvenliği uzmanlarının ücretlerinin devlet tarafından bir fondan karşılanması hem uzman ve hekime işveren karşısında iş güvencesi sağlarken hem de iş sağlığı ve güvenliği hizmeti alımının maliyetinden kaynaklanan haksız rekabet ortamının bir nebzede olsa önüne geçilmesini sağlayacaktır. Bütün halinde yapılan düzenlemeler ele alındığında çoğu yapılması gerekli olduğu hatta yapılmasında bir nebze geç kalındığını söylemek yanlış olmayacaktır. Yapılan değişikliklerin sonuçları söz konusu hükümlerin zamanla işyerlerinde uygulanmaya başlanması ile daha rahat görülecektir.