HTC One M9+

HTC’nin 2K çözünürlüğündeki modeli ülkemizde satışa sunuldu. Peki nasıl bir telefon? İşte bu ve daha fazla sorunun cevabını incelememizde veriyoruz.

Tayvanlı şirket One M9’dan sonra M9+’ı kullanıcıların beğenisine sundu. En başta Asya pazarında çıkan 5.2 inç’lik yeni canavar, daha sonra ülkemizde tüketicilerle buluştu. M9+, M9’da eksik olan bazı kısımları tamamlayan bir telefon. 2K ekran konusunda bazı kullanıcılardan HTC’ye geri dönüşüm gelmişti. Neyse HTC sonuç olarak 2K kervanına katılmış oldu. Şimdi M9+’ın nasıl yetenekleri olduğuna bakalım.

Tasarım ve kasa kalitesi

HTC’nin genel olarak yaptığı tasarımları ve kasa kalitesini beğenirim. Belirli kriterleri olan bir üretici ve tasarım konusunda bazı noktalarda kesinlikle takıntılı. Ancak son dönemlerde diğer şirketlerin tasarımda ve materyalde yaptığı değişiklikler rekabetin biraz daha sıcaklaşmasına sebep oldu.

Tayvanlı şirket M7’den beridir tasarımda belirli bir çizgi tutturdu ve bu çizginin temelinde devam ediyor. Üst segment modellerden orta seviye Desire ailesine kadar ana hatlar belli. HTC, M9’da bazı kısımlarda tazeleme yaptı. Mesela güç düğmesinin sağ tarafa alınması, ses düğmesinin iki parça olması gibi değişiklikler var. Aslında yenileme çalışmaları kullanımı biraz daha geliştirmeye yönelik.

M9+, M9’la tasarım olarak aynı. Yekpare, kaliteli metal kasaya sahip. İki model arasındaki farklar boyut ve ağırlıkla başlıyor. M9+, 150.99 x 71.99 x 9.61 mm boyutunda ve 168 g ağırlığında. M9 kalınlık olarak ağabeyiyle aynı, ama genişlik ve uzunlukta biraz daha kısa. Ağırlığı ise 157 g. Tabii bunun dışında 5.2 inç’lik 2K çözünürlüğündeki ekranı unutmamak gerekli. Ayrıca M9+’ta M8’den bildiğimiz çift kamera sistemi ve ayrıca parmak izi okuyucu bulunuyor. Fakat şunu kesinlikle unutmayın, bu parmak izi okuyucu bir düğme değil. Sadece tarayıcıdan ibaret. Sağ tarafta M9’dan da bildiğimiz gibi microSD kart yeri, ses düğmeleri ve güç düğmesi bulunuyor. Sol tarafta ise sim kart girişi var. Altta kulaklık ve USB girişi konumlandırılmış. Dolby’nin ses teknolojisi destekli BoomSound hoparlörler olmazsa olmazlardan. Bununla birlikte parmak izi sensörü alt taraftaki hoparlörü ikiye bölmüş.

HTC’nin 2K çözünürlüğündeki modeli ülkemizde satışa sunuldu. Peki nasıl bir telefon? İşte bu ve daha fazla sorunun cevabını incelememizde veriyoruz.

Ekrandaki değişiklikler

HTC One M9’da M8’le aynı Super LCD3 ekran vardı. M9+’da da Super LCD3 kullanılmış. Farkı ise boyutu, çözünürlüğü ve ppi değeri. 5.2 inç’lik ekran baştan beridir bahsettiğim 2K yani 1440 x 2560 çözünürlüğe sahip. 565 ppi değeri var. Değerler gayet iyi.

M9+’ın ekranı kesinlikle çarpıcı, ancak Super AMOLED gibi parlak değil. Renklerin canlılıkları göze gayet iyi geliyor. Yüksek çözünürlük, M9’dan daha iyi bir görünüm sağlıyor. Görüş açılarında sorun çıkarmıyor. Güneş altında ekran gözüküyor, ama parlaklığı biraz açmak gerekebilir. Genel manada ekranı beğendim. Dokunmatik tepkimeleri hızlı, sorun olmuyor. M8’den beridir devam eden siyah çerçeve ve HTC logosu yine eksi olan kısımlar. Ah HTC keşke M9’la birlikte tasarımda bu kısımları kaldırsaydın.

Yazılım ve arayüz

Sense 4’ten sonra Sense arayüzünde bir hayli değişiklikler oldu. HTC her yeni sürümle birlikte arayüzü biraz daha stabil ve işlevsel hale getirdi. Sense 7 ile birlikte altyapı biraz daha toparlanmış olsa da, genel manada 7 sürümü 6 sürümüne göre görsellik değişiklikler içeriyor ve birkaç yeni özellik ekliyor. M9 incelemesinde de değindiğim Sense Home ve Temalar farklılıklardan bazıları. Kısaca Sense Home’da Home Widget’ı kullanıcının nerede bağlı olduğuna göre 8 ana uygulamayı (Veya klasörleri) ekrana getiriyor. İş, ev de dışarıda olma durumuna bağlı olarak ana uygulamalar değişiyor.Home kullanıcının alışkanlıklarını öğreniyor ve uygun uygulamaları yeniden düzenliyor. İsterseniz Sense Home’u devredışı da bırakabilirsiniz.

Temalar özelliğinde ise duvar kağıdını, uygulama simgelerini, yazı tipini özelleştirebiliyorsunuz. Çektiğiniz bir fotoğrafı tema olarak kullanabilirsiniz. Mesela güzel bir ormanlık alanın fotoğrafını çektiniz diyelim, M9+ kısaca temayı oluşturmak için fotoğrafı analiz ediyor ve uygun olan renkler, simgeler, yazı tipi gibi noktaları ayarlıyor. Ayrıca başka kullanıcılar tarafından veya HTC tarafından hazırlanmış hazır temalar var. Bunları da indirip, kullanabilirsiniz.

HTC’nin 2K çözünürlüğündeki modeli ülkemizde satışa sunuldu. Peki nasıl bir telefon? İşte bu ve daha fazla sorunun cevabını incelememizde veriyoruz.

Performans

HTC One M9+’ın M9’la tasarımsal olarak farklılıkları var. Ama en büyük farkı ise iç tarafta yani bileşenlerde. Kasanın altında tanıdık bir isim olan MediaTek’in 8 çekirdekli Helio X10 sistem çipi var. Diğer adıyla MT6795T. 2.2 GHz’de çalışan bu çipe PowerVR G6200 GPU’su ve 3 GB RAM eşlik ediyor. Bu muhteşem üçlü kağıt üstünde güzel gözüküyor değil mi? O zaman biraz daha detaylara girelim.

M9+ rutin bir kullanımda hızlı ve iyi, diğer yandan performans tutarsızlıkları da var. Telefonda gecikmeler yaşanabiliyor, birkaç kere başıma geldi. Asphalt 8: Airborne veya Dead Trigger 2 gibi grafik yükü ağır oyunlar oynanıyor. Mesela Dead Trigger 2’de grafik ayarlarını en yükseğe çektiğimde oyunu oynadım, ama bazı zamanlar FPS düşüşleri oldu. Diğer taraftan Subway Surfers gibi daha temel ve basit bir yapımda en başta çok ufak bir yavaşlama gerçekleşti, ancak oyuna daha sonra girdiğimde böyle bir durum olmadı. Sanırım anlık yazılımsal bir sorundan gerçekleşmiş olabilir. M9+’la ilgili diğer gözlemlediğim kısımlardan biri oyun oynarken hızlı ısınması oldu. Isınması normal ama biraz hızlı ısınıyor, en azından bana böyle geldi. Telefon 32 GB’lık dahili depolama alanına sahip. Bunun neredeyse 23 GB’ı kullanıcıya ait. 2 TB’a kadar da microSD kart desteği var.

Performanstan bu kadar söz etmişken ses performansına değinmeden olmaz. Dolby Audio destekli BoomSound hoparlörler oldukça leziz. HTC ses konusunda kesinlikle her modelle birlikte sağlam işe imza atıyor. Zaten M9’un ses performansını sevmiştim (M8’den daha iyi ve yüksek). M9+’ta beklediğim gibi sonuçla karşılaştım. Çağrılarda da ses kalitesi iyi.

HTC’nin 2K çözünürlüğündeki modeli ülkemizde satışa sunuldu. Peki nasıl bir telefon? İşte bu ve daha fazla sorunun cevabını incelememizde veriyoruz.

Kamera nasıl?

M9+ kamera konusunda M8’in ayak izlerini takip ediyor. M8’in ultrapiksel kamerasında düşük piksel sorun oldu. M9’da ise HTC geleneksel tek kameraya geçiş yaparak işi düzeltmeye çalıştı. Sonra çıkan güncellemelerle kamera daha iyi hale geldi.

HTC One M9+’da 2.1 MP’lik ayrı bir sensörle birlikte 20 MP’lik ana kamera var. Çift LED flaş ve otomatik odaklama bulunuyor. İkili kamera sisteminin temelini sizlere özet geçeyim. Üst sensör alan derinliğini hesaplıyor. Sensör fotoğraf karesi içinde bulunan nesnelerin mesafesini ve konumunu analiz ediyor. Her fotoğrafın içine gömülü bir derinlik haritası oluşturuyor. Derinlik haritasının oluşturulması fotoğrafta daha sonra odaklama, bir nesneyi kopyalama ve yapıştırma, arka planı bulanıklaştırma gibi işlevlerin yapılmasını sağlıyor. Diğer bir deyişle öndeki nesnenin ayrıntılı, arkasının bulanık olduğu fotoğraflar yazılımsal gerçekleşmiyor. M9’da ise bu durum yazılımsal bir özellikti. M9’la arada olan diğer büyük farklardan birisi böyle.

M9+, M8’in kamerasına oranla birkaç adım önde, hatta depar atarak öne geçmiş vaziyette. Genel manada fotoğraf kalitesi iyi, bununla birlikte bazı tutarsızlıklar da var. Açık havada yaptığım deneme çekimlerinde bazı fotoğraflarda nedense renkler biraz soluk ve yumuşak çıktı. Bir iki tanesinde ise parlaklık birazcık fazlaydı ve detaylar ortalamanın biraz daha üstünde oldu. Yanımda olan iPhone 6 ile aynı şekilde yaptığım çekimlerde bu tür durumlara rastlamadım. Düşük ışık koşullarında ise ufaktan kumlanma olabiliyor. Ön kısımda HTC’nin ünlü ultrapiksel kamerası var. Selfie’ler konusunda gayet başarılı.

 

Pil durumu

HTC’nin eleştirdiğim yanlarından biri pil değeri. İllaki beklediğimin altında değere sahip pil kullanılıyor. Gönül en aşağı 3000 mAh pili M9+’ta görmek isterdi, ancak M9’la aynı pil kullanılmış. M9+’ta kısaca 2840 mAh’lık pil bulunuyor.

HTC’nin 2K çözünürlüğündeki modeli ülkemizde satışa sunuldu. Peki nasıl bir telefon? İşte bu ve daha fazla sorunun cevabını incelememizde veriyoruz.

İki saatlik Full HD video izleme, bir saat müzik, bir saat oyun, iki-üç saat telefon görüşmesi (Aralıklı olarak) ve biraz da internette sörf derken M9+ dokuz buçuk saat civarında kullanım süresi sundu. Daha tipik bir kullanımla bu süre biraz daha artacaktır. Ancak artan ekran çözünürlüğünün pilde büyük etkisi var. İşte bu yüzden HTC’ye kızgınım, keşke biraz daha büyük değerde pil olsaymış sevgili HTC. Acil durumlar için Üstün Güç Tasarruf Modu da kullanılabilir.

Parmak izi farkı

Hatırlarsanız parmak izi özelliği de HTC One Max’ta vardı. Arka tarafa konumlandırılmış olan parmak izi tarayıcı bana göre başarılı değildi. Parmak izini okumadığı zamanlar oluyordu. HTC kazandığı tecrübeyi One M9+’ta iyi değerlendirmiş. Alt tarafta düğme gibi gözüken ama düğme olmayan parmak izi tarayıcımız var.

Telefonu uykudan uyandırmak ve ana ekrana dönmek için parmak izi özelliği kullanılıyor. Toplamda 5 parmak izi kaydı yapılabilir. One Max’in parmak izi tarayıcısından kesinlikle daha üstün. İleride satın alımlarla ilgili destek de gelecektir.

Sonuç ne oldu?

HTC One M7, M8 ve M9’u kullandım. M9+’ı incelerken eski telefonlardan edindiğim tecrübeyle elimden geldiği kadar tüm noktalara bakmaya çalıştım. Açıkçası HTC One M9+ gayet şık ve kaliteli bir cihaz. Günlük işleyişte performansı oldukça iyi. Ekran konusunda bana göre Full HD yeterli, ama 2K çözünürlükte oyun oynaması, video izlemesi veya bir şeyler okuması çok rahat oluyor.

Eğer şu anda elimde M7 veya dengi bir cihaz olsaydı, direkt olarak M9+’ı düşünebilirdim. Ancak M8 veya dengi bir telefon varken HTC’nin sonbaharda çıkaracağını söylediği yeni üst düzey modelini bekleyebilirim.