LG G4

LG’nin yeni sıradışı amiral gemisi modeli test merkezimizde.

Akıllı telefonlar arasındaki rekabet son hızıyla sürüyor. Her sene olduğu gibi bu yıl da birçok amiral gemisi modeliyle karşılaştık ve karşılaşmaya devam ediyoruz. Firmalar, üst seviye telefonlar için daha gelişmiş kamera, daha performanslı işlemci, daha kullanışlı arayüz ve rahat bir tasarım gibi etkenler üzerine yoğunlaşırken, LG’den biraz daha farklı bir hamle geldi. Tabii ki LG de her özelliğiyle üst seviye performans sunmayı amaçlıyor, ama yeni amiral gemisi G4, özellikle tasarımıyla diğer amiral gemilerinden ayrılmayı başarıyor. Bu da LG’nin yeni amiral gemisini tanıtırken üzerinde en çok durduğu ve önem verdiği başlıca özelliklerdendi.

Hatırlarsınız, geçtiğimiz sene kavisli tasarıma sahip birçok telefon hazırlandı. Hatta bir süre önce LG’den G Flex 2 de gelmişti. Peki ama G4’te nasıl bir politika izlenir diye merak ediyorduk, ki G4 de hafif kavisli ve arka tarafı deri kaplı bir tasarımla karşımıza çıktı.

Farklı bir tasarım

G4’ün en güçlü taraflarından bir tanesini, farklı tasarımı oluşturuyor diyebiliriz. Tabii ki bu, her üründe olduğu gibi teknolojiseverlerin beğenisine kalmış bir durum, ama G4’teki önemli çalışmalar da görmezden gelinemez. Firma, G4’te ortaya doğru hafif kavisli ve yere düştüğünde de hafif esneyebilen bir tasarım kullanmış. Böylelikle telefonu yüz üstü düşürürseniz darbeler dışarıya doğru çıkıntılı ekran köşelerinden emiliyor ve ekranın orta kısmı, yani en hassas noktasının ağır bir darbe almasının önüne geçiliyor.

Tabii hafif kavisli olması, telefonda bir şeyler izlediğinizde ekranın göz şeklinize göre daha net bir görüntü sunmasını ve yansımaları azaltmasını sağlıyor. Ayrıca avucunuzda rahat bir tutuş ve telefonu yüzünüze götürdüğünüzde de yine yüz şeklinize göre konforlu bir kullanım hissiyatı uyandırıyor. Ve evet, arka cepte ya da ön cepte taşınmasında da bir sorun yok.

G4’ün tasarımında bir diğer dikkat çekici unsur ise, çıkarılabilir arka kapakta kullanılan gerçek deri kaplama. LG, G4’te hem bir doğallık hem de farklı bir şıklık, farklı bir görünüm elde edebilmek için bu yönteme başvurmuş. Gerçek deri kullanıldığı için de acaba yıpranır mı diye pek dert etmenize gerek kalmıyor. Firma, deri kapak tasarımında birçok farklı renk seçeneği sunduğu gibi porselen görünümlü plastik kapak seçeneklerini de kullanıcılara sunuyor. Artık hangisi hoşunuza gidiyorsa.

LG’nin yeni sıradışı amiral gemisi modeli test merkezimizde.

Arka kapak açılıyor, pil, çıkarılıyor, microSD kart takılabiliyor

LG’nin G4’te üzerinde durduğu noktalardan bazıları da arka kapağın açılması, pilin çıkarılabilir olması ve microSD kart desteğinin sunuluyor olması. Tamam, bu tip özellikler yeni değil, ama milyonlarca kişi tarafından tercih ediliyor ve artık yeni çıkan bazı telefon modellerinde bu özelliklerin yer almadığını görüyoruz. İşte LG de eski olmasına rağmen kullanışlı olan bu özellikleri G4’te de kullanıcılara sunmak istemiş.

Telefonda 3000mAh değerde çıkarılabilir pil yer alıyor ve 32GB’lık dahili hafızayı microSD ile 128GB’a kadar yükseltebiliyorsunuz.

Sihirli tuşlar yine arkada

LG, telefonun ön ve yan taraflarında yine herhangi bir fiziksel tuşa yer vermiyor. “Sihirli Tuşlar” olarak adlandırdığı fiziksel tuş takımı, yine telefonun arkasında, kamera bölgesinde yer alıyor. Güç tuşu, ses açma ve kapama tuşları, yeni tasarımlarıyla bizleri karşılıyor. Eğer daha önce güncel bir LG modeli kullandıysanız bu tuşlara alışmanız uzun sürmüyor, ama eğer kullanmadıysanız, öteki telefonlardaki alışkanlıklarınız gereği önde veya yanlarda tuşlar aramanız normal. Bu da uzun sürmeyecektir aslında. Çünkü G4’ün rahat bir kullanımı var.

Yepyeni bir ekran

LG, G3’te 5.5 inç IPS LCD 2K ekrana yer vermişti. G4’te de 5.5 inç IPS LCD 2K ekran bulunuyor. Böyle söylediğimizde arada fark yok gibi duruyor belki, ama birçok geliştirmenin olduğunu söylemeliyiz. 1440 x 2560 çözünürlük sunan ekran, 538ppi değerinde ve LG bu ekranı IPS Quantum olarak adlandırıyor. Yani diğer ekran tiplerine kıyasla daha fazla ışık sunuyor, daha net ve daha gerçekçi renkler sunuyor. Yaptığımız karşılaştırmalarda da LG G4’ün gerçekten hoş bir ekranının olduğunu, yüksek çözünürlüklü videolarda ve 3 boyutlu oyunlarda çok iyi performans gösterdiğini gördük. Dış mekanda, güneş altındaki kullanımda da belirginlik oranı iyi düzeydeydi.

Ekranın dokunmatik performansı da gayet başarılı. Kullandığım süreçte hemen hemen hiçbir sorunla karşılaşmadım.

LG’nin yeni sıradışı amiral gemisi modeli test merkezimizde.

Snapdragon 808

Yeni Snapdragon 810’u tercih etmeyen üreticilerden biri de LG oldu. LG, yeni amiral gemisi modelinde yine Qualcomm’la hareket etti ve Snapdragon 808 çipsetiyle boy gösterdi. Özellikle 3 boyutlu uygulamalar, video gösterimleri ve kamera performansı konusunda iyi işler çıkardığı bildirilen 808, yaptığımız testlerde de iyi işler çıkardı diyebiliriz.

Telefonda Dead Trigger 2 ve Asphalt 8 gibi güzel grafiklere sahip oyunları test ettik. Hepsini de rahat bir şekilde açabilen cihaz, önemli bir ısınma seviyesine de ulaşmadı. Tabii ki uzun süreli oynayışlarda ısınmalar yaşanıyor ve bunları fark ediyorsunuz, ancak çok rahatsızlık veren bir seviyeye ulaşmadığını belirtelim.

Telefonda 2 çekirdekli 1.82 GHz Cortex-A57 ve 4 çekirdekli 1.44 GHz Cortex-A53 işlemcisi, Adreno 418 GPU’su ve 3GB RAM yer alıyor. G4, AnTuTu testimizde 50128 puan, Geekbench 3 testimizde de tek çekirdekte 1110, çift çekirdekte de 3543 puan alarak performanslı bir telefon olduğunu yineledi.

Android 5.0.1 Lollipop ve yeni arayüz

Telefon, Android 5.0.1 Lollipop işletim sistemi sürümüyle geliyor. LG, bu telefonunda kendi hazırladığı arayüzünün de son halini kullanıyor. LG Optimus UX 4.0 UI, kullanışlı ve performanslı bir arayüz. Kafa karıştıracak bir detaya sahip değil. Kısayollar, bildirimler menüsü, ayarlar ve diğer detayları kurcalarken zorlanmıyorsunuz.

Ayarları kurcalarken, ekranın alt kısımda yer verilen Android kısayol tuşlarının dizilimlerini değiştirebildiğinizi ve bazı eklemeler yapabildiğinizi de görebiliyorsunuz. Mesela tek elle kullanırken ekranın üst tarafına erişmek için hamle yapmaktansa kısayol tuşu sayesinde bildirimler ekranına ulaşabilirsiniz.

Kameralar

Kamera yazılımını açtığımızda, üst tarafta 3 farklı seçeneği kullanabileceğimizi görüyoruz. Bunlar, Basit, Temel ve Manuel mod. Basit modda hiçbir ayarla uğraşmadan fotoğraf çekiyor, temelde telefonun sunduğu seçenekleri kullanıyor, manuel’de ise netleme ve ışık ayarları da dahil birçok detayı kendiniz yapabiliyor, böylece cihazın kamerasını biraz daha profesyonel hale getirebiliyorsunuz.

LG’nin yeni sıradışı amiral gemisi modeli test merkezimizde.

Telefonda 16MP değerde lazer ana kameraya yer veriliyor. Bu kamerada dikkat çekici birkaç faktör var. Bunlardan ilki, arkada yer alan renk spektrum sensörü. Diğer faktör ise, kameranın F1.8 açıklık oranıyla geliyor olması. Böylelikle düşük ışıkta dahi fotoğraflarınıza derinlik katarak olabildiğince hızlı, net ve ışık düzeyi yeterli çekimler gerçekleştirebiliyorsunuz. Optik görüntü sabitleyici özelliği de bulunan ana kamera, HDR, Panorama gibi seçenekler de var. Yaptığımız testlerde, 4K çekim özelliğinin cihazı fazla ısıtmadığını, ağır çekim özelliği sayesinde de eğlenceli videoların ortaya çıkdığını gördük.

Ön kamera ise, 8MP değerinde. Ön kamerada da HDR, zamanlamalı çekim, makyaj modu ve sesle çekim gibi seçenekler var.

Sonuç olarak hem ön hem de arka kameraların özellikle fotoğraf çekim kalitelerini beğendiğimi söyleyebilirim. Video tarafında da başarılı sonuçlar var. Kamerayı seri bir şekilde kullanarak birkaç saniyede birçok örnek elde edebiliyorsunuz ve örneğin fotoğraflarınızın Raw formatına, yani ham hallerine de erişebiliyorsunuz. Böylece isterseniz bunları daha sonra düzenleyebilirsiniz.

Pil performansı

Telefonda çıkarılabilir 3000mAh değerde pil bulunuyor. Pilin çıkarılabilir olması birçok kullanıcının hoşuna gidecektir. Tabii yüksek çözünürlüklü 5.5 inç değerde bir ekrana sahip olunca da pil değeri ve performansı ayrıca önem kazanıyor. Güç tasarruf modunun da yer aldığı telefon, tam şarj ile bir günü rahatlıkla çıkarmanıza imkan sunuyor.

Son sözlere gelecek olursak

LG G4, performanslı bir ürün. Gerek ekranı, gerekse de kameralarıyla kullanıcılarını memnun edebilecek bir düzeyde. Ve tabii ki farklı da bir ürün. Bu farklılıkla kavisli tasarım ve deri malzemeli arka kapağın etkisi de büyük. Bu, farklı görünmekten hoşlanan kullanıcıların hoşuna gidecektir tabii ki, ama rakiplerine kıyasla nasıl bir ilgi görür, bunu da ilerleyen zamanlarda göreceğiz. LG’nin yepyeni bir cihaz oluşturmaya yönelik cesur bir adım attığını söyleyebiliriz. LG G4, ülkemizde 2.199 TL fiyat etiketiyle teknolojiseverlere sunuluyor.