Samsung Galaxy S6 Edge

Samsung’un MWC 2015 öncesinde, 1 Mart 2015 tarihinde gerçekleştirdiği Unpacked 2015 etkinliği ile görücüye çıkardığı modellerden bir tanesi olan Galaxy S6 Edge, test merkezimizin yeni konuğu oluyor.

Galaxy S6’yla birlikte özellikle farklı tasarım çizgileriyle dikkat çeken cihaz, bir süre önce incelediğimiz Note Edge’in ötesine geçerek daha estetik ve daha kullanışlı bir kavisli cihaz deneyimi sunuyor. Tek elle kullanıma uygun ve göz okşayıcı tasarımı bulunan S6 Edge, aynı zamanda Samsung’un Snapdragon 810’u tercih etmediği, yeni Exynos çipsetiyle hazırladığı bir ürün.

İsterseniz şimdi gelin, yılın en iddialı modellerinden bir tanesi olan Galaxy S6 Edge’in detaylarına birlikte bakalım.

Samsung’un en iyi tasarımlı, akıllı telefon tarihinin de en iyi tasarımlı ürünlerinden bir tanesi olabilir

7mm kalınlık ve 132 gram ağırlık değerleri bulunan Galaxy S6 Edge’in en önemli özelliklerinden bir tanesini tasarımı oluşturuyor. Telefon henüz duyurulmadan önce Samsung’un S6’nın yanında iki tarafı kavisli ekranlı bir model de tanıtacağı konuşuluyordu. Beklenildiği gibi de oldu, ama bize sorarsanız böyle bir tasarım hamlesini çoğu kişi beklemiyordu.

Samsung, S6 ve S6 Edge’te önceki Galaxy modellerinden neredeyse tamamen farklı bir çizgi izledi. İnceleme ürünümüz S6 Edge olduğu için S6’yı bir kenara bırakıp S6 Edge’e odaklanalım şimdi. Ürün, ilk bakışta adeta bir mücevheri andırır derecede parlak ve göz kamaştırıyor. Özellikle ışık altında telefonun çerçeveleri ve arka yüzeyi çok güzel parlıyor.

Telefonu elinize aldığınızda, yanlardan inceltilmiş metal çerçeve ve kavislendirilmiş ekranıyla adeta değeri bir taşı tutuyorsunuz hissine kapılıyorsunuz. Cihazın ön üst yüzeyindeki Samsung logosu bile öncekilere kıyasla daha hoş görünüyor. Alt kısımdaki estetik Home ana ekran tuşu ve yanlarında konumlandırılan kısayol tuşları kullanımı kolaylaştırdığı gibi ekrandan da çalmıyor.

Samsung, S6 Edge’te birçok farklı renk seçeneği sunuyor. Özel tasarlanmış beyaz, siyah, yeşil ve platin renk seçenekleri mevcut. Bizim incelediğimiz model de platin, yani Gold Platinum rengine sahip ve bize göre en şık S6 Edge rengi.

Telefonun yan taraflarına baktığımızda, sağ yan tarafta güç tuşu, sol yan tarafta da ses tuşları yer alıyor. Alt tarafta kulaklık girişini, bağlantı noktasını ve hoparlör çıkışını görüyoruz. Hafıza kartı girişine yer vermeyen telefonun üst tarafında da iğne yardımıyla açılan nano sim kart haznesi konumlandırılmış.

Samsung’un MWC 2015 öncesinde, 1 Mart 2015 tarihinde gerçekleştirdiği Unpacked 2015 etkinliği ile görücüye çıkardığı modellerden bir tanesi olan Galaxy S6 Edge, test merkezimizin yeni konuğu oluyor.

Arka tarafa baktığımızda ise, metal tasarımın üzerine cam kaplamayla karşılaşıyoruz. Samsung hem ekranda hem de arka tarafta Corning Gorilla Glass 4 koruma teknolojisine yer veriyor. Gorilla Glass 4, bir önceki sürümle kıyaslanıldığında çok daha sağlam ve arka kısmın cam kaplı olması yine görsel olarak bir doygunluk hissettiriyor. Cihazı kullandığım süreçte cam tasarım sebebiyle avuçlarımda pek terlemeyle karşılaşmadım. Ancak cam yüzey kısa sürede parmak izi tutabiliyor ve bu izler zaman zaman can sıkıcı derecede belirgin olabiliyor.

Galaxy S6 Edge’in arka tarafında en çok dikkat çeken detay, ürünün flash ışığıyla birlikte konumlandırılan ana kamerası. Diğer birçok Samsung modelinde olduğu gibi köşeli ve çıkıntılı olarak tasarlanan kamera, tasarım bütünlüğünü biraz bozuyor diyebiliriz. Çok da can sıkıcı bir durum değil aslında, ama örneğin cihazı düz bir zemine koyduğunuzda, titreşim esnasında normale kıyasla rahatsız edici ve sesli bir titreşimle karşılaşabiliyorsunuz. Öte yandan, kameranın köşeli tasarlanan çerçevesi, kamera camından biraz daha önde. Böylelikle genellikle zeminle cam değil, bu çerçeve temas ediyor.

Arka tarafta son olarak bahsedeceğimiz detay ise, alt kısımda yer verilen IMEI numarası ve Türkçe ibareler.

Elde tutuş ve dayanıklılık nasıl?

Ekranın iki tarafı da kavisli olunca bu kavisli tarafların günlük kullanıma olumsuz yönde etki edip etmeyeceği ve aynı zamanda bu kavisli tarafların düşmelere karşı ne kadar dayanıklı olduğu fazlasıyla merak ediliyordu.

Galaxy S6 Edge, arka kapağı açılamayan, metal çerçeve ve gövde tasarımına sahip, ön ve arka tarafında da cam kaplamaların kullanıldığı gayet şık bir telefon. Şıklık konusunu bir kenara bırakırsak, kullanışlı olması ve dayanıklılık gibi unsurlar da önemli.

Öncelikle, telefonu kullandığım yaklaşık 2 haftalık süreçte ekranın yanlardaki kavisli kısımlarının kullanıma olumsuz bir etkisiyle karşılaşmadım. Evet, telefonu elinize aldığınızda bazen avucunuzun bir bölümü kavisli ekrana temas ederek istenmeyen sonuçlar doğurabiliyor, ama bunlar çok nadir ve zaten telefona alıştıktan sonra da bir sıkıntı çıkmadığını görüyorsunuz.

Dayanıklılık tarafında da iyi bir iş çıkarılmış diyebiliriz. Telefonu bel hizasındayken iki kez düz ahşap zemine düşürdüm. Bir tanesi çerçevenin köşesi üzerine, diğeri de direkt ekran üzerine gerçekleşen düşmelerdi. Bu iki düşmede telefonda en ufak belirginlikte bir çizik dahi oluşmadı. Tabii düşme şekilleri ve düştüğü zemine göre işler değişebilir, ama Galaxy S6 Edge’in bazı teknolojiseverlerin düşündüğü gibi dayanıksız bir telefon olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Samsung’un MWC 2015 öncesinde, 1 Mart 2015 tarihinde gerçekleştirdiği Unpacked 2015 etkinliği ile görücüye çıkardığı modellerden bir tanesi olan Galaxy S6 Edge, test merkezimizin yeni konuğu oluyor.

5.1 inç, iki tarafı da kavisli, QHD Super Amoled ekran

Hatırlarsanız Note Edge’te hem S-PEN’e yer verilmiş hem de ekranının sağ tarafı kavisli olarak tasarlanmıştı. Burayı ana ekrandan bağımsız , ikinci bir ekran olarak kullanabiliyorduk ve Samsung’un bu ekrana özel hazırladığı arayüz – tema desteği de vardı. Note Edge, nasıl Galaxy Note 4’ün ayrı bir versiyonuysa S6 Edge de S6’nın ayrı bir versiyonu. Bu yüzden de cihazda kaleme yer verilmemiş ve Note Edge’te özellikle sol elini tercih edenlerin kullanmakta zorluk çektiği duruma çözüm getirilerek iki taraf da kavisli hazırlanmış. Ama yine de Note Edge ile S6 Edge’in “kavis” unsurlarının biraz farklı olduğunu söylememiz lazım.

Note Edge ile kıyasladığımızda S6 Edge’teki kavisli ekran işlevlerinin biraz daha sadeleştirildiğini söyleyebiliriz. Ekran uyku modundayken kavisli kısma parmağınızı biraz süreterek bu bölgeyi aktifleştirebiliyorsunuz ve ekranda saat, tarih, bildirimler gibi detayları görebiliyorsunuz. Ekranı ister sağ, isterseniz de sol tarafta aktifleştirebiliyorsunuz ve böylelikle iki eliniz için uygun bir kullanım elde ediyorsunuz.

Ekran açıkken de kavisli ekranı bu kez kişileriniz için kısayol olarak kullanabiliyorsunuz. Ekranın yan tarafındaki ufak çizgiyi kaydırdığınızda, buraya 5 kişiyi farklı renklerle ekleyebiliyorsunuz ve buradan onlara hızlıca aramalar gerçekleştirip mesajlar atabiliyorsunuz. Ayrıca renklerin bir de amacı var. Telefonu yüz üstü masanıza koydunuz ve o esnada sizi kısayol listesindeki bir arkadaşınız aradı diyelim. O arkadaşınızı hangi renge atadıysanız S6 Edge’in kavisli kısmı da o renkte yanarak size bildirim veriyor.

Ayarlar menüsünden Edge Ekranı başlığına gittiğinizde de buralarla ilgili düzenlemeler yapabiliyorsunuz. Note Edge’te yer verilen özel arkaplan ayarlamaları, Edge ekranına özel oyunlar gibi unsurlar şu an S6 Edge’te yer almıyor.

Ek olarak, Note Edge’te kamera uygulamasını açtığınızda, ekrandaki ibarelerin büyük bir kısmı kavisli ekran tarafına geçer ve böylece çekeceğiniz fotoğraf bölgesini daha net görebilirdiniz. Yine S6 Edge’in kamera arayüzünü açtığınızda daha geleneksel bir yapıyla karşılaşıyorsunuz.

Ekran görüntüsü nasıl alınıyor?

Hemen her telefon için çok sık sorulan bir soru bu, o yüzden S6 Edge için de kısaca cevabını verelim. Ses azaltma ve Home ana ekran tuşuna aynı anda basarak telefondan ekran görüntüsü alabilirsiniz. Daha kolay bir yöntem de var ayrıca. Elinizi dik tutarak ekranda sağdan sola doğru veya soldan sağa doğru kaydırdığınızda da ekran görüntüsü alabiliyorsunuz.

Samsung’un MWC 2015 öncesinde, 1 Mart 2015 tarihinde gerçekleştirdiği Unpacked 2015 etkinliği ile görücüye çıkardığı modellerden bir tanesi olan Galaxy S6 Edge, test merkezimizin yeni konuğu oluyor.

Ya ekranın görüntü ve dokunmatik kalitesi?

S6 Edge’in 5.1 inç Super Amoled ekranı, 2560 x 1440 çözünürlükte ve 577 ppi değerine sahip. Gorilla Glass 4 ile güçlendirilen ekran, özellikle iç mekanlarda harika bir görüntü kalitesi sunuyor. Örneğin ana ekrandayken uygulama logolarına dikkat edip telefonu sağa sola eğdiğinizde arkaplanın ayrı, uygulama logolarının ayrı görsel kalite sunduğuna tanıklık ediyorsunuz.

Ekran, izlediğiniz videolarda, oynadığınız oyunlarda kalitesini açıkça ortaya koyuyor ve genel olarak mutlu ediyor diyebiliriz. Ha belki oyun oynarken ya da video izlerken görüntülerin kenarlarının da kavisli ekran sebebiyle biraz kıvrılıyor olması canınızı sıkabilir.

Dokunmatik tarafına bakacak olursak, S6 Edge’in çok seri olduğunu ve ve dokunuşlarınızla yağ gibi kaydığını söylemek istiyoruz. Gerçekten güzel bir işe imza atılmış.

Parmak izi okuyucu

Üst düzey modellerinde parmak izi okuyucu sensöre yer vermeyi sürdüren ve yeni yaptığı çalışmalarla PayPal’ın yanında Samsung Pay servisiyle mobil alışverişe yönelik hamlelerini sürdüren Samsung, S6 Edge’te de parmak izi okuyucu sensörü Home ana ekran tuşunda konumlandırmış.

Cihazda birden fazla parmak izi profili oluşturabiliyor ve oluşturacağınız yedek şifreyle birlikte güvenli kullanıma geçiş yapabiliyorsunuz. Deneyimlerimiz sonucu Samsung’un S6 Edge’te yer verdiği parmak izi okuyucu sensörünün performansının önceki Galaxy modellerine kıyasla biraz daha iyi olduğunu söyleyebiliriz. Parmağınızı ana ekran tuşunda kısa süreli basılı tutmanız yeterli oluyor.

Android 5.0.2 Lollipop ve Yeni TouchWiz arayüz

Android Lollipop işletim sistemiyle gelen telefon, sadeleştirilen ve daha kullanışlı hale getirilen TouchWiz ile kullanıcıları yormuyor. Menüler arası geçişler oldukça akıcı ve ibareler gayet açık. Bildirimler menüsü ve hızlı ayarlara rahatlıkla erişebiliyorsunuz. Ekran kilitliyken gelen bildirimler ekranda bir bir beliriyor ve istediğiniz bildirime dokunduktan sonra ekran kilidini kaldırarak direkt o bildirimin kaynağına ulaşabiliyorsunuz.

Duvar kağıtları, temalar ve ekran kılavuzunda da düzenlemeler söz konusu. Örneğin ekran kılavuzuna giderek tek ekranda görünecek uygulama sayısını artırabiliyor ya da azaltabiliyorsunuz. Ek olarak, ekranda yeniden boyutlandırma yapmak da mümkün. Mesela saat, tarih ve hava durumunu gösteren widget’a biraz basılı tuttuktan sonra karşınıza boyutlandırma ayarının geldiğini göreceksiniz.

Samsung’un MWC 2015 öncesinde, 1 Mart 2015 tarihinde gerçekleştirdiği Unpacked 2015 etkinliği ile görücüye çıkardığı modellerden bir tanesi olan Galaxy S6 Edge, test merkezimizin yeni konuğu oluyor.

Genel olarak baktığımızda performanslı ve kullanışlı bir arayüze sahibiz, ancak yine de ara ara sıkıntılarla karşılaşmadım değil. Örneğin bir süre oyun oynadıktan sonra ya da bir süre mesajlaştıktan sonra uygulamadan çıkıp ana ekrana dönmek istediğinizde, uygulama logolarının birkaç saniye içinde teker teker belirdiğini görüyorsunuz. Son kullanılan uygulamaları kapatmak için ekrana adım attığınızda da yine ara ara kasmalarla karşılaşabiliyorsunuz.

Uygulama tarafına baktığımızda, Samsung’un uygulamaları dahil olmak üzere bunları devre dışı bırakma, kaldırma seçenekleriniz var. Samsung’un bilinen uygulamaları S Healt ve S Voice, S6 Edge’te de karşımıza çıkıyor. Ayrıca “Microsoft Apps” başlığına sahip klasörde de OneDrive ve Skype uygulamaları kurulu olarak geliyor. Samsung, Microsoft’la yaptığı anlaşma neticesinde kullanıcılara 100GB ücretsiz bulut depolama alanı sunuyor. Buraya son not olarak uygulama klasörlerini renklendirme seçeneğinizin olduğunu da söyleyelim.

Qualcomm Snapdragon 810 yok. Samsung’dan Exynos 7420

“Snapdragon 810 ısınıyor mu, ısınmıyor mu?” söylentileri almış başını gitmişken Samsung hiç o taraflara adım atmadı ve kendi hazırladığı 14nm 64bit Exynos 7420 çipsetiyle karşımıza çıktı. Samsung, bu seçim için “Rekabet edebilmek için en iyi imkanları kullanmak zorundayız” açıklamasını yapmıştı. Bu bağlamda 4 çekirdekli 1.5 GHz Cortex-A53 ve 4 çekirdekli 2.1 GHz Cortex-A57 işlemcisi bulunan ürün, gayet performanslı çalışıyor. Telefonda Mali-T760MP8 GPU’su ve 3GB RAM’e de (LPDDR4) yer veriliyor.

AnTuTu’da yaptığımız performans testinde, telefonun yaklaşık 68 bin puan aldığını gördük. Geekbench 3’te ise tek çekirdekte 1188, çift çekirdekte de 4312 puan elde etti. S6 Edge’te Modern Combat 5 ve Asphalt 8 gibi oyunları da test ettik. İki oyun da hem performanslı hem de Super Amoled ekranın da yardımıyla gayet güzel görüntülerle karşımıza çıkıyor. Oyunlarla bir süre vakit geçirdiğinizde yavaş yavaş yanlardaki çerçevelerden başlamak üzere telefonun biraz ısındığını fark ediyorsunuz. Normal kullanımda ise neredeyse hiç ısınmayla karşılaşmadık.

1080P 60FPS’de akıp giden videolar

Telefonun ön tarafında 5MP, arka tarafında da flash ışığıyla birlikte 16MP kamera yer alıyor. İki kameranın da gayet başarılı performanslar gösterdiğini söyleyebiliriz.

Öncelikle ön kameradan başlayalım isterseniz. 5MP değerindeki kamera, birçok özelliğe sahip. Çekim hızı gayet iyi. İnternet üzerinden gerçekleştireceğiniz görüntülü görüşmelerinizde iyi bir performans sunuyor. Zaten cihazda Skype da kurulu geliyor. Ayrıca ön kamera, 1440p’ye çözünürlük de dahil olmak üzere birçok video çekim seçeneği sunuyor.

Samsung’un MWC 2015 öncesinde, 1 Mart 2015 tarihinde gerçekleştirdiği Unpacked 2015 etkinliği ile görücüye çıkardığı modellerden bir tanesi olan Galaxy S6 Edge, test merkezimizin yeni konuğu oluyor.

Arka kamera ise, 4K video çekime kadar birçok video seçeneği sunuyor. Cihaz, 4K çekimleri 5 dakika ile sınırlandırıyor ve yaptığımız denemelerde çekim kalitesinin önceki Galaxy modellerine kıyasla daha iyi olduğunu söylebiliriz ve 4K çekimdeyken cihaz daha az ısınıyor. En çok hoşuma giden ise, 60FPS değerinde çekebildiğimiz 1080p video seçeneği. Bu seçenek aktifken HDR gibi özellikleri kullanamıyoruz, ama kesinlikle çok net ve akıcı videolar elde edebiliyoruz. 30FPS 1080p videolarla kıyasladığınızda gerçekten arada ciddi bir fark olduğunu görüyorsunuz.

Ana kameranın fotoğraf çekim kalitesi de gayet iyi. Ekrana dokunarak netleme ve ışık ayarları yapabiliyor, özellikle yakın mesafe çekimlerde çok iyi sonuçlar elde edebiliyorsunuz. F1.9 diyafram açıklığı bulunduğu için (hem ön hem de arka kamerada) gece çekimlerinde de gündüz çekimleri kadar olmasa da iyi bir performansa sahip.

Batarya biraz daha iyi olsaydı…

Telefonda çıkarılamaz 2600mAh pil yer alıyor ve bu pil, günlük kullanımda genelde 1 günü görebilmenize imkan sunuyor, ama bazen sizi yarı yolda da bırakabiliyor. Üründe yüksek çözünürlüklü bir ekran teknolojisine yer verilmesi, 2600mAh bataryayı biraz güçsüz kılmış ve bu değer biraz daha fazla olabilirdi doğrusu. Güncel Galaxy modellerinde yer verilen güç tasarruf ve ultra güç tasarruf modları bu üründe de var. Yaptığımız bir testte, telefonun şarj seviyesi %1 ve ultra güç tasarruf modundayken yarım saat boyunca telefon görüşmesi yapabildiğimiz gördük.

Ek olarak, batarya hızla akıyor belki, ama bir yandan hızlı da şarj ediliyor. Eğer ofis ortamında çalışıyorsanız S6 Edge’in kutusunda gelen hızlı şarj özellikli adaptörle S6 Edge’inizi kısa sürede şarj edebiliyorsunuz. 10 dakikalık şarj süresi ile telefonu yaklaşık 4 saat kullanabilirsiniz örneğin. Tabii video izleme ve oyun oynama gibi aktiviteleri gerçekleştirmezseniz. S6 Edge, kablosuz şarj desteği de sunuyor.

Telefonda Bluetooth 4.1, NFC, GPS, kablosuz şarj desteği, GLONASS ve ANT+ bağlantı teknolojisi gibi özellikler de var.

Son sözlere gelecek olursak

Samsung Galaxy S6 Edge, özellikle tasarımı ve yüksek çözünürlüklü kavisli ekranıyla çok şık görünüyor. Samsung’un ürettiği belki de en şık telefonla karşı karşıyayız. İşlemcisinden RAM detaylarına kadar gayet performanslı çalışan ürün, geliştirilmiş arayüzü ve birçok farklı seçenek sunan kameralarıyla bu senenin en iddialı modellerinden bir tanesi. Galaxy S6 Edge’in 32GB’lık modeli ülkemizde 2999TL fiyat etiketiyle satılıyor.