Sony’nin Snapdragon 810 ile güçlendirilen yeni amiral gemisi modeli test merkezimizde.

Sony’nin bir süre önce ülkemizde satışa sunduğu yeni telefon modeli Xperia Z3+, test merkezimizin yeni konuğu oluyor. Tasarım hatları ve diğer birçok özelliğiyle Xperia Z3’ü andıran telefon, Qualcomm’un tartışmalara sebebiyet veren çipseti Snapdragon 810 ile geliyor ve bakalım nasıl bir deneyim sunuyor…

Öncelikle tasarımla başlayalım

6.9mm kalınlığında ve 144 gram ağırlığında olan Xperia Z3+ (Z3’ten daha ince ve hafif), ilk bakışda önceki Xperia amiral gemisi modellerinden pek de farklı değil. Z3 ile kıyasladığımızda, ön taraftaki kameranın konumlandırılmasında ve hoparlör tasarımında ufak farklılıklar söz konusu. Z3+’ın ön camının koruyucu film kaplı olarak kutudan çıktığını da söylemek istiyorum. Baktığımızda, cihazın ekranı ile çerçevesi arasında ufak boşluklar söz konusu, ki buralara tozlar birikebiliyor.

Sağ yan tarafa geldiğimizde, Sony’nin klasik fiziksel güç tuşunu görüyoruz. Tek elle kullanıma uygun olarak, alt tarafta konumlandırılan kamera kısayol tuşu ve ses tuşları da yine iyi düşünülmüş.

Sol yan tarafa baktığımızda, tek bir hazne karşılıyor bizi, ki onu da açtığımızda Nano sim ve microSD kart yuvalarının tek bir alanda, akıllıca birleştirildiğini görüyoruz. Üst tarafta yer alan kulaklık girişi ve alt tarafta konumlandırılan USB bağlantı noktasında koruyucu bir kapak yer almıyor. Burada da geliştirmeler yapılmış anlaşılacağı üzere. Daha önce kullanıldığı gibi bu model de IP68 sertifikasına sahip ve su – toz gibi etkenlere karşı dayanıklı.

Cihazın camla kaplı arka kısmı, Sony logosu ve 20.7MP ana kamerayla dikkat çekiyor. İncelediğimiz model siyahtı ve siyah renk, parmak izi belirginliği konusunda kullanıcıları biraz üzebilir.

Tek elle kullanıma uygun ve güzel bir tasarımı var, ancak diğer Xperia modelleriyle kıyasladığımızda tasarımsal anlamda radikal değişikliklere gidilmediğini, benzer çizgiler kullanıldığını söylemeliyiz.

Sony’nin Snapdragon 810 ile güçlendirilen yeni amiral gemisi modeli test merkezimizde.

En çok merak edilen soru: Isınıyor mu?

Telefonu kutudan çıkardıktan sonra sıra, şarj edip, sim kartımı takıp, açmaya gelmişti. Biliyorsunuz, son dönemde Snapdragon 810’un aşırı ısındığına dair birçok haber yapıldı ve Z3+’ın da ısınan ürünlerden bir tanesi olduğu söyleniyordu. Cihazı açtıktan sonra birkaç dakikalık kullanım neticesinde gerçekten de normale kıyasla belirgin bir ısı seviyesinin olduğunu anlamam uzun sürmedi, ama kısa süre sonra 3 tane yazılım güncellemesi geldi ve arka arkaya hepsini kurdum.

Güncellemelerin ardından Xperia Z3+’ı bir hafta kadar kullandım ve normal kullanımda ısındığına pek şahit olmadım. İnternette gezinmeyi seven biriyim. Bir telefonda kamera da benim için önemlidir. Hemen her gün videolar ve fotoğraflar çekerim. Ara ara aramalar ve gerektiğinde mesajlaşmalarda da bulunurum herkes gibi. Kamera kısmını saymazsak, bu işlemlerde cihazın ısınmadığını söyleyebilirim. Eğer kamera uygulaması bir süre açık kalırsa, arka tarafta işlemcinin olduğu kısımda bölgesel bir ısınma başlıyor ve siz fotoğraf ya da video çektiğiniz sürece bu ısınmayı net bir şekilde hissedebiliyorsunuz.

İşin oyun tarafına baktığımızda ise, yine ısınmaların yaşandığını görüyoruz. Telefonda Mortal Kombat X ve Asphalt 8 gibi güzel grafiklere sahip güçlü oyunları oynadık. Oyunları açtıktan birkaç dakika sonra telefonun ciddi derecede ısınmaya başladığını, 5-6 dakika içinde ise fazlasıyla fark edilir bir ısınma boyutuna eriştiğini hissediyorsunuz. Oyunlar performanslı çalışıyor, ama yüksek ısınmaya bağlı olarak ara ara donmalarla karşılaşabiliyorsunuz. Rahatsız edici bir durum olduğunu söyleyebiliriz.

5.2 inç ekran

Sony, Xperia Z3’te olduğu gibi bu modelde de 1080 x 1920 çözünürlük sunan 5.2 IPS LCD ekranla karşımıza çıkıyor. Bu modelde de Triluminos ve X-Reality görüntüleme teknolojilerine yer verilmiş. Bu sayede net ve gerçeğe yakın renklerin, görüntülerin elde edilebileceği söyleniyor. Ürünün ekranının dokunuşlara verdiği tepkiler gayet iyi, eldivenle kullanım modu da bulunuyor. Ekranın beyaz dengesini ayarlama seçeneğiniz de var. Farklı açılardan bakıldığında, kalitede pek kayıp yaşanmıyor. Dış mekanlarda, güneş altında kullandığınızda ise, camda ufak yansımalar olsa da ekran parlaklık ayarını yükselttiğinizde görüntü belirginliği olarak sıkıntı yaşamıyorsunuz. Özellikle oyun oynarken ve video izlerken ekranın görüntü kalitesinden memnun kaldığımı söylemeliyim.

Sony’nin Snapdragon 810 ile güçlendirilen yeni amiral gemisi modeli test merkezimizde.

“+”ın anlamı, Snapdragon 810

Qualcomm’un yeni çipseti MSM8994 Snapdragon 810, Xperia Z3+’ın temel güç kaynağını oluşturuyor. Cihazda 4 çekirdekli 1.5 GHz Cortex-A53 ve 4 çekirdekli 2 GHzCortex-A57 işlemci, Adreno 430 GPU, 3GB RAM ve microSD destekli 32GB dahili depolama bulunuyor.

AnTuTu’da yaptığımız testte, telefonun 51564 puan elde ettiğini gördük. Geekbench 3 testinde de tek çekirdekte 1047, çift çekirdekte de 3508 puan elde etti. Az evvel de dediğimiz gibi, telefonda birçok oyun ve uygulamayı performanslı bir şekilde çalıştırabiliyorsunuz, ama örneğin kamera ve 3 boyutlu uygulamalarda biraz zaman geçirince telefonun ısınmaya başladığını da fark ediyorsunuz.

Lollipop deneyimi

Telefon, Sony’nin son telefonlarında yer verdiği arayüzün düzenlenmiş bir haliyle geliyor. Android 5.0.2 Lollipop işletim sistemi sürümüne sahip cihaz, güncellik beklentisi olan kullanıcıları hayal kırıklığına uğratmayacaktır. Diğer Xperia’larda olduğu gibi bu telefonda da ana ekranda Müzik, Albüm, Video ve PSN olmak üzere 4 büyük karşılıyor bizi. Sağlıklı yaşam uygulaması lifelog da gözlerden kaçmıyor.

Arayüz akıcı hazırlanmış ve uygulamalar arası geçişler gayet hızlı. Aradığınızı bulmanız pek uzun sürmüyor. Zira uygulamalar ekranına geldiğinizde, ister sağ üst köşedeki arama çubuğunu kullanın, isterseniz de ekranı soldan sağa doğru çektiğinizde karşınıza gelen seçeneklerden kullanımınıza en uygun tercihleri yapın. Böylece zaman kaybetmiyorsunuz.

Yine 20.7MP kamera

Sony, yıllardır 20.7MP kamerasını geliştirerek kullanmayı sürdürdü ve Z3+’da da 20.7MP Exmor RS sensörlü kamerasıyla karşımıza çıkıyor. Kameraya sağ yan tarafta bulunan kısayol tuşuyla hızla ulaşmak mümkün. Hem ön hem de arka kameranın birçok farklı çekim modu bulunuyor ve iki kameranın da çekim kaliteleri başarılı. Örneğin arka kamera ile 1080p 60FPS videolar çektiğimde güzel sonuçlar elde ettim. Ön kamerayla da HDR kullanarak güneş altında güzel fotoğraflar çekebildim. Ancak iki kameranın da fotoğraf çekim sürelerinin rakiplerine kıyasla biraz hantal olduğunu, bu sebeple de kaydedilmek istenen hareketli görüntülerin kaçırılabildiğini, bulanık çıkabildiğini söylemek istiyorum.

Sony’nin Snapdragon 810 ile güçlendirilen yeni amiral gemisi modeli test merkezimizde.

Kamerada biraz daha detaya inecek olursak, arka kameranın HDR çekim modu mevcut. 4K videolar çekebiliyorsunuz. Timeshift ve Ar Efekti gibi Sony’nin diğer modellerinde de yer verdiği özelliklere sahipsiniz. Ön kamerada da panorama çekim modu, HDR ve 1080p video çekme gibi özellikler var.

<a href="/index/sony" target="_blank" rel="tag">Sony</a> <a href="/index/xperia-z3" target="_blank" rel="tag">Xperia Z3</a>+'ın <a href="/index/kamera" target="_blank" rel="tag">kamera</a> <a href="/index/performans" target="_blank" rel="tag">performans</a>ı - <a href="/index/ornek-fotograflar" target="_blank" rel="tag">Örnek fotoğraflar</a>

<a href="/index/sony" target="_blank" rel="tag">Sony</a> <a href="/index/xperia-z3" target="_blank" rel="tag">Xperia Z3</a>+'ın <a href="/index/kamera" target="_blank" rel="tag">kamera</a> <a href="/index/performans" target="_blank" rel="tag">performans</a>ı - <a href="/index/ornek-fotograflar" target="_blank" rel="tag">Örnek fotoğraflar</a>

Pil tarafı

Xperia Z3+’da 2930mAh pil yer alıyor. Z3’teki 3100 mAh pille kıyaslayınca biraz düşüş var. Sim kart ve microSD kart haznelerinin ufaltılması ve cihazın ince – hafif boyutlara getirilmesini göz önüne alırsak pildeki azalmayı da normal karşılayabiliriz. Telefon, tek şarj ile bir günlük kullanım sunuyor. Eğer Stamina güç tasarruf modunu açarsanız, kullanım süreniz biraz daha artabiliyor, ama bu kez de telefonun performansında tasarruf amaçlı olarak düşüşler yaşanabiliyor.

Hoparlör ve ses kalitesi

Xperia Z3+’ta yer verilen hoparlör, genel olarak iyi bir iş çıkarıyor. Yüksek seviyede ses pek bozmadan, rahatsızlık yaratmadan sunabiliyor. Zaten hem hoparlör için hem de kulaklıkla dinlediğinizde birçok farklı ses profiline sahip olduğunuzu görüyorsunuz. İsteğinize göre ayarlamalar yaparak en iyi ses kalitesine ulaşabiliyorsunuz. Müzik klasörünün kullanımı, şarkı ve albümler arası geçişler de oldukça rahat diyebilirim.

Son sözlere gelecek olursak

Xperia Z3+, güzel bir tasarıma sahip, özellikleri de güçlü, ama Z2 ve Z3 sahipleri için pek de cezbedici durmuyor. Çünkü başta tasarım hatları olmak üzere birçok unsur benzerlikler gösteriyor. Cihazın en önemli farkı olarak Snapdragon 810 çipseti gösterebiliriz, ki o da uygulama çalıştırma esnasında ısınarak kullanıcıları zor durumda bırakabilir. Snapdragon 810 tercihi pek de doğru olmamış açıkçası. Sony’den Android Lollipop’lu yeni telefonuna güncellemeler gelir mi, bunu da zamanla göreceğiz.

Xperia Z3+, ülkemizde 2.499 TL fiyat etiketiyle satılıyor.